Υγεία

Κορωνοϊός: Ποιοί και πότε πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο - Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος εξηγεί στο «Vradini.gr»

Σε επιφυλακή οι λοιμωξιολόγοι για την μετάλλαξη BQ - Δεν ξέρουν πως θα εξελιχθεί

Κορωνοϊός: Ποιοί και πότε πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο - Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος εξηγεί στο «Vradini.gr»
Αρθρογράφος: Σταυρούλα Σπυριδάκου
Από Σταυρούλα Σπυριδάκου

Ο εμβολιασμός για τον κορωνοιό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν μάλιστα ο πολίτης σπεύσει να εμβολιαστεί και με το αντιγριπικό, θα έχει έναν ασφαλή χειμώνα.

Οι επιστήμονες ανά την υφήλιο αλλά και στην χώρα μας ανησυχούν και τηρούν στάση αναμονής για το αν τελικά θα επελάσει το έβδομο πανδημικό κύμα του Covid19. Το γεγονός ότι εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις όπως αυτή της BQ1 και BQ1.1 δημιουργεί έντονο προβληματισμό, καθώς οι ειδικοί δεν γνωρίζουν, αν αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές ή αν θα προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις.

Ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος παθολόγος λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την COVID 19, δηλώνει στο Vradini.gr σε σχέση με το νέο κύμα κορωνοιού: «Το αν θα έχουμε έβδομο πανδημικό κύμα θα φανεί στο τι θα συμβεί παγκοσμίως. Αν υπάρξει θα φτάσει και στη χώρα μας. Η ανησυχία η δική μας είναι οι νέες ποικιλίες μεταλλάξεων όπως η BQ1 και BQ1.1 για τις οποίες θα πρέπει να δούμε πρώτον αν θα αντικαταστήσουν και εν τέλει επικρατήσουν των ήδη υπαρχόντων δηλαδή των μεταλλάξεων της Όμικρον. Επίσης θα πρέπει να μάθουμε αν οι μεταλλάξεις αυτές της BQ θα είναι πιο μεταδοτικές και κυρίως αν θα κάνουν σοβαρές λοιμώξεις στον άνθρωπο», τονίζει ο κ. Γαργαλιάνος, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα οι μεταλλάξεις της Όμικρον ευτυχώς δεν δίνει βαριές νοσήσεις.

Στην ερώτηση μας για το πότε και ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια ο λοιμωξιολόγος απαντά: «Ένας πολίτης που έχει κάνει εμβόλιο μέσα στο 2022 και έχει παρέλθει το εξάμηνο, θα πρέπει να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Επίσης ο πολίτης που έχει νοσήσει και έχει περάσει δίμηνο – τρίμηνο από τότε που νόσησε πρέπει και αυτός να εμβολιαστεί με τα επικαιροποιημένα. Και αυτό επειδή δεν γνωρίζει αν προσβλήθηκε από κάποια υποπαραλλαγή της μετάλλαξη της Όμικρον». Γι' αυτό άλλωστε έχουμε και αρκετές επαναλοιμώξεις με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Σύμφωνα με τον κ. Γαργαλιάνο η ηλικιακή ομάδα που οπωσδήποτε θα πρέπει να εμβολιαστεί με τα επικαιροποιημένα είναι η άνω των 60 ετών, ενώ όπως τόνισε οι άνθρωποι όλων των ηλικιών που έχουν νοσηρότητα (σοβαρά υποκείμενα νοσήματα) θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα στις μικρές ηλικίες.

Μονοκλωνικά και χάπια

Στην ερώτηση μας για την θεραπεία με μονοκλωνικά ο κ. Γαργαλιάνος μας είπε: «Τα μονοκλωνικά δίνονται για προφύλαξη σε άτομα με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας όπως νεφρική ανεπάρκεια ή καρκίνο. Η προστασία των ασθενών αυτών είναι εξάμηνη από την χορήγηση των μονοκλωνικών καθώς το εμβόλιο θα τους πιάσει λίγο. Υπάρχουν πλέον και τα χάπια το παξλοβιντ και το ρεμδεσιβιρ τα οποία έχουν προστεθεί στην θεραπεία του κορωνοιού».

Γρίπη και Κορωνοιός

Στον σοβαρό προβληματισμό των επιστημόνων στην Ευρώπη και στην Αμερική για πιθανή συνύπαρξη τον φετινό χειμώνα της γρίπης και του κορωνοιού ο κ. Γαργαλιάνος ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα γίνει.

Πάντως τόνισε ότι η γρίπη με βάσει τα δεδομένα από την μακρινή Αυστραλία, δείχνουν ότι φέτος στην χώρα μας θα έχουμε έξαρση της γρίπης. «Ένας πολίτης που είναι εμβολιασμένος για τον κορωνοιό αλλά και την γρίπη θα είναι ασφαλής τον φετινό χειμώνα» κατέληξε τα μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την COVID 19.

Ο κ. Γαργαλιάνος προτείνει εκτός από τον εμβολιασμό και την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό κυρίως των μεγάλων ανθρώπων.

Τέλος σε ότι αφορά τους θανάτους αλλά και τις αυξημένες διασωληνώσεις τις τελευταίες εβδομάδες στην χώρα μας ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι προφανώς πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν σοβαρά νοσήματα ή δεν είχαν εμβολιαστεί.

Δείτε επίσης