Υγεία

Και όμως ο καφές μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα

Καθοριστική σημασία η ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης αλλά και ο τρόπος παρασκευής του

Και όμως ο καφές μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η καθημερινή ποσότητα κατανάλωσης καφέ, και ο τρόπος παρασκευής του, μπορούν είτε να προσφέρουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό είτε να του δημιουργήσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπερκατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης η οποία με την σειρά της ευθύνεται για πρόκληση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Open Heart και έβαλε στο «μικροσκόπιο» τον καφέ εσπρέσο συσχετίστηκε με τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά το επίπεδο χοληστερόλης. Ο καφές που παρασκευάζεται με φίλτρο-έμβολο (cafetière) συσχετίστηκε με την μικρότερη διαφορά στην χοληστερόλη μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Όπως διαπιστώθηκε οι φυσικές χημικές ουσίες στον καφέ (διτερπένες, καφεστόλη και καβεόλη) αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η μέθοδος παρασκευής παίζει ρόλο, αλλά δεν είναι σαφές τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ο καφές εσπρέσο και σε ποιες ποσότητες.

Οι ερευνητές θέλησαν να συγκρίνουν τον καφέ εσπρέσο με άλλες μεθόδους παρασκευής καφέ σε ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω -μέση ηλικία 56 ετών.

Βασίστηκαν σε δεδομένα από 21.083 συμμετέχοντες (11.074 γυναίκες και 10.009 άνδρες) που απάντησαν στην μεγάλη Tromsø Study το 2015-16. Είναι μια μακροπρόθεσμη πληθυσμιακή μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 1974, με τη συμμετοχή κατοίκων της νορβηγικής πόλης Tromsø.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν καθημερινά: και οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν: κανένα φλιτζάνι καφέ, 1-2 φλιτζάνια, 3–5 φλιτζάνια, 6 ή περισσότερα φιλτζάνια

Ακόμη ρωτήθηκαν με ποιον τρόπο φτιάχνουν τον καφέ τους και οι απαντήσεις ήταν: απόσταξη μέσω χάρτινου φίλτρου, με φίλτρο-έμβολο, εσπρέσο από μηχανές καφέ, κάψουλες αυτόματης μηχανής, στιγμιαίος καφές.

Επίσης λήφθησαν δείγματα αίματος και μετρήθηκε το ύψος και το βάρος του καθενός ενώ καταγράφηκαν και πληροφορίες για την διατροφή τους για το αν έπιναν ή κάπνιζαν, το μορφωτικό τους επίπεδο.

Από τα στοιχεία που κατέγραψαν διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες έπιναν κατά μέσο όρο λίγο λιγότερο από 4 φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα, ενώ οι άνδρες έπιναν κατά μέσο όρο σχεδόν 5. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η συσχέτιση μεταξύ του καφέ και της ολικής χοληστερόλης του ορού διέφερε, ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν τα εξής:

-Η κατανάλωση 3-5 φλιτζανιών εσπρέσο την ημέρα συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένη ολική χοληστερόλη ορού, ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών.

-Σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου, τα 3-5 φλιτζάνια καφέ εσπρέσο την ημέρα συσχετίστηκαν με 0,09 mmol/l υψηλότερη χοληστερόλη ορού στις γυναίκες έναντι 0,16 mmol/l υψηλότερη στους άνδρες.

-Τα 6 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ με φίλτρο-έμβολο συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη χοληστερόλη και σε παρόμοιο βαθμό και στα δύο φύλα: 0,30 mmol/l υψηλότερη στις γυναίκες έναντι 0,23 mmol/l υψηλότερη στους άνδρες.

-Τα 6 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ με απόσταξη μέσω χάρτινου φίλτρου κάθε μέρα συσχετίστηκε με 0,11 mmol/l υψηλότερη χοληστερόλη στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

Δεν υπάρχουν ακόμη προφανείς εξηγήσεις για τη διαφορά των δύο φύλων στην απόκριση της χοληστερόλης στην κατανάλωση καφέ.

Δείτε επίσης