Υγεία

«Καμπανάκι» για γεμάτες ΜΕΘ από γρίπη - Ελένη Γιαμαρέλου στο Vradini.gr: «Εμβολιαστείτε τώρα!»

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού - Τι είναι ο συγκυτιακός ιός και γιατί ανακάμπτει τώρα - Η Ελένη Γιαμαρέλου εξηγεί όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για το φετινό χειμώνα

«Καμπανάκι» για γεμάτες ΜΕΘ από γρίπη - Ελένη Γιαμαρέλου στο Vradini.gr: «Εμβολιαστείτε τώρα!»
Αρθρογράφος: Σταυρούλα Σπυριδάκου
Από Σταυρούλα Σπυριδάκου

Μεγαλύτερες πιθανότητες βαριάς νόσησης και εισαγωγή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ελληνικών νοσοκομείων, έχουν οι ανεμβολίαστοι για την γρίπη πολίτες, παρά αυτοί που θα προσβληθούν από τις τελευταίες υποπαραλλαγές του κορωνοιού.

Και αυτό επειδή δεν υπάρχει ανοσία και αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό για την γρίπη, αφού αυτή εξαφανίστηκε με τις μάσκες που φορούσαμε τα δυόμισι τελευταία χρόνια για την προστασία μας από τον κορωνοιό.

Το κύμα γρίπης που πλήττει αρκετές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, πολύ πιθανόν να φτάσει νωρίτερα και στην χώρα μας και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των πολιτών. Οι ειδικοί ανησυχούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα γίνει αν η γρίπη και οι μεταλλάξεις του κορωνοιού μας «πιάσουν» ανεμβολίαστους.

Η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμωξιολογίας κ. Ελένη Γιαμαρέλλου μιλώντας στο «Vradini.gr» μας επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη του εμβολιασμού των πολιτών όχι μόνο για τον κορωνοιό αλλά και την γρίπη. Τα στελέχη της γρίπης Α και Β, από ότι φαίνεται θα φτάσουν νωρίτερα στην χώρα μας και δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε όσους δεν εμβολιαστούν με το αντιγριπικό.

«Κρούσματα γρίπης έχουμε όχι όμως όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Το γεγονός ότι εδώ υπάρχει ακόμη ζεστός καιρός βοηθάει στην μη γρήγορη εξάπλωση και έξαρση της γρίπης. Στο νότιο ημισφαίριο γνωρίζουμε ότι υπήρξε σοβαρό θέμα με την γρίπη» μας εξηγεί η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μας συνεχίζει:

«Δεν αποκλείεται να έχουμε και εδώ σοβαρό θέμα αφού εδώ και δύο χρόνια που φορούσαμε τις μάσκες για την αντιμετώπιση του κορωνοιού, χάσαμε την ανοσία μας απέναντι στην γρίπη. Το 2020 και το 2021 δεν είχαμε γρίπη, λόγω του κορωνοιού και των μέτρων προστασίας που λαμβάναμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουμε ανοσία αφού δεν έχουμε αντισώματα της γρίπης. Για αυτό θα πρέπει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με αντισώματα με τα αντιγριπικά εμβόλια. Αυτό είναι που ανησυχεί εμάς τους ειδικούς, η μη ύπαρξη αντισωμάτων στην γρίπη. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη για εμβολιασμό κατά της γρίπης. Μπήκαμε στο Νοέμβριο ο κόσμος να πάει εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν για να αποκτήσει αντισώματα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τα αντιγριπικά που υπάρχουν καλύπτουν τα δύο στελέχη της γρίπης Α και τα δύο στελέχη της γρίπης Β» είπε η κ. Γιαμαρέλου.

Αναφερόμενη στους ανθρώπους που θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν η Παθολόγος Λοιμωξιολόγος τόνισε ότι αρκετές οι ομάδες των ατόμων που θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν το αντιγριπικό άμεσα έτσι ώστε να αποκτήσουν αντισώματα μετά από δύο εβδομάδες.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Ομάδες υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους στην περίπτωση που δεν εμβολιαστούν με το αντιγριπικό σύμφωνα με την έμπειρη λοιμωξιολόγοι είναι:

-Καπνιστές, παχύσαρκοι που έχουν πάνω από 40% επιπλέον του βάρους τους, όσοι πάσχουν από ζαχαρώδη διαβήτη, άνθρωποι με ηπατοπάθειες, άτομα που κάνουν αιμοκαθάρσεις, στον τεχνητό νεφρό, άτομα με πάσης φύσεως καρδιοπάθειες, επίσης άνθρωποι με κακοήθεια αιματολογικά, διάφορα είδη καρκίνων, ακόμη και άτομα που παίρνουν κορτιζόνη για διάφορους λόγους, όπως και άτομα ανοσοκατασταλμένα.

-Όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης. Σε ότι αφορά τα παιδιά μόνο αυτά που έχουν νοσήματα και χαμηλό ανοσοποιητικό. «Έχετε υπόψιν ότι τα παιδιά στην Αμερική εμβολιάζονται για την γρίπη εδώ στη χώρα μας όμως ισχύει να εμβολιαστεί ο περίγυρος τους. Δηλαδή η μαμά ο μπαμπάς οι γιαγιάδες και οι παππούδες» μας διευκρινίζει η κ. Γιαμαρέλου.

-Στην εγκυμοσύνη από το πρώτο τρίμηνο της κύησης απαραίτητος ο εμβολιασμός για την γρίπη καθώς ο κίνδυνος για να νοσηλευτεί μια έγκυος είναι δεκαπλάσιος και τετραπλάσιος να μπει στην μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ακόμη για έγκυος που έχει κολλήσει γρίπη έχει κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.

-Θα πρέπει να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό όλοι οι υγειονομικοί.

-Απαραίτητος ο εμβολιασμός σε όλους εκείνους του επαγγελματίες που ασχολούνται με πουλερικά.

«Το εμβόλιο μας προφυλάσσει έξι μήνες και δεν πρέπει να γίνεται νωρίτερα από τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου επειδή το πικ της γρίπης στη χώρα μας είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Βέβαια με τα νέα δεδομένα και έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση παγκοσμίως δεν ξέρουμε αν θα έρθει νωρίτερα και στη χώρα μας» μας αναφέρει η κ. Γιαμαρέλλου.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση και θεραπεία της γρίπης η λοιμωξιολόγος, διευκρίνισε ότι η όποια φαρμακευτική αγωγή όπως η χορήγηση ταμιφλού θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από σύσταση του γιατρού.

Ποιοι δεν πρέπει να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο

Άτομα που είναι διαπιστωμένα αλλεργικά στα αυγά, άτομα που έχουν περάσει κάποια ίωση η κρυολόγημα, άνθρωποι με παθήσεις νευρικού συστήματος, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ή αυτά που έχουν περάσει σύνδρομο γκιλάν μπαρές.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Όλα τα άτομα υψηλού κινδύνου να βάλουν μάσκα ασχέτως εμβολιασμού σε κλειστούς χώρους και σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό.

Κορωνοιός: Μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι – αυξήθηκαν οι θάνατοι- Αναγκαίος ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο

Ιδιαίτερα προβληματισμένη έδειξε η κ. Γιαμαρέλου από την χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, για τον κορωνοιό και κυρίως για τους αυξημένους θανάτους που καταγράφηκαν και έφτασαν τους 164. Αυτό σημαίνει ότι 24 άνθρωποι καθημερινά πέθαναν στις ΜΕΘ ή σε απλές κλίνες των δημοσίων νοσοκομείων από τον κορωνοιό.
«Θα πρέπει να δούμε τα αναλυτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, για να καταλήξουμε τι συμβαίνει» είπε η κ. Γιαμαρέλου η οποία ωστόσο ανέφερε ότι πολύ σημαντικό ότι μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι.

Στην ερώτηση μας για το που οφείλονται κατά κύριο λόγο οι θάνατοι ασθενών από τον κορωνοιό μέσα στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, η παθολόγος λοιμωξιολόγος μας δήλωσε: «Φαίνεται ότι το 95% θανάτων αφορούν ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 και με υποκείμενα νοσήματα. Για αυτό λέμε και εμείς οι λοιμωξιολόγοι ότι είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Και αυτό επειδή το επικαιροποιημένο καλύπτει τις μεταλλάξεις της Όμικρον.

Στην ερώτηση μας για τις άλλες μεταλλάξεις όπως η XBB ΒQ.1 και BQ.1.1. που έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους και στην Ελλάδα η γιατρός είπε: «βάσει των στοιχείων αυτές οι υποπαραλλαγές μεταδίδονται ταχύτατα αλλά κάνουν ήπια νόσηση σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Μας ανέφερε ακόμη ότι η μετάλλαξη Β4 και Β5 έχει προσβάλει το 15% του πληθυσμού».

Συγκυτιακός Ιός- Ένας ιός από τα παλιά που ανακάμπτει και κολλά πλέον και ενήλικες

Τους τελευταίους μήνες γίνεται αρκετή συζήτηση για τον συγκυτιακό ιό ο οποίος κάνει πνευμονίες και προκαλεί γενικότερα σοβαρά προβλήματα στα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με την κ. Γιαμαρέλου πλέον αυτός ο ιός εμφανίζεται και στους ενήλικες. Αυτό άλλωστε καταγράφηκε στο εξωτερικό.

«Είναι ένας πολύ παλιός ιός που περισσότερο εμφανιζόταν στα μικρά παιδιά και μάλιστα κάτω των πέντε ετών. Όμως στην Αμερική είχαν μεγάλο πρόβλημα καθώς ο ιός έκανε την εμφάνιση του από το τελευταίο καλοκαίρι και τώρα που χειμωνιάζει είχε πάρα πολλά περιστατικά εκεί. Υπήρξαν πάρα πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία ενήλικων ατόμων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Είναι σοβαρό και μεγάλο θέμα και για να εντοπιστεί θα πρέπει να γίνει ειδικό τεστ. Θα πρέπει λοιπόν και σε αυτήν την περίπτωση να χρησιμοποιείται η μάσκα να γίνεται σωστός αερισμός των χώρων και να κρατούνται οι αποστάσεις, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτόν τον ιό» καταλήγει η κ. Γιαμαρέλλου.

Δείτε επίσης