Υγεία

Μίνα Γκάγκα: «Μας ενδιαφέρουν πρωτίστως οι ασθενείς»

Διευκρινίσεις για τους ιδιώτες γιατρούς και την παράλληλη απασχόληση τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μίνα Γκάγκα: «Μάς ενδιαφέρουν πρωτίστως οι ασθενείς»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κατατοπιστική και ειλικρινής η αναπληρωτής υπουργός υγείας, έδωσε απαντήσεις για τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε σχέση με το νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη και κυρίως για την απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Ταυτόχρονα απάντησε και για το «φακελάκι» ένα φαινόμενο που υπάρχει σήμερα και ενδεχομένως να συνεχιστεί μετά τις σαρωτικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η κ. Μίνα Γκάγκα μιλώντας σήμερα στα Παραπολιτικά υποστήριξε ότι από την παράλληλη απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα δεν απειλούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, αναφέροντας μάλιστα ότι τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι 26.000 και οι νοσοκομειακοί γιατροί μόλις 1860.

Στην ερώτηση για το αν τελικά αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν επενδύσει για τη δημιουργία των ιδιωτικών τους ιατρείων θα πληγούν με την είσοδο των νοσοκομειακών γιατρών στον ιδιωτικό τομέα, η κ. Γκάγκα απάντησε πως το κράτος επενδύει πολύ περισσότερα, δηλαδή 300.000 ευρώ, για την εκπαίδευση κάθε γιατρού.

«Μάς ενδιαφέρουν πρωτίστως οι ασθενείς. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως θέλουν περισσότερες επιλογές". Η αναπληρώτρια υπουργός συμπλήρωσε πως δεν υποχρεώνεται κανένας και πως κάθε γιατρός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ό,τι επιθυμεί.

Διευκρίνισε ακόμη ότι με το νομοσχέδιο παρέχεται στους γιατρούς του ΕΣΥ η δυνατότητα να κάνουν και απογευματινά χειρουργεία, εφόσον τηρούν πλήρως το πρωινό τους ωράριο.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο η παράλληλη απασχόληση να δημιουργήσει δοσοληψίες και "φακελάκι", η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, σχολίασε πως πρόκειται για θέμα ηθικής. "Εάν θέλω να πάρω φακελάκι, θα το κάνω είτε μού το απαγορεύουν είτε όχι" δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ για το ενδεχόμενο δημιουργίας πελατειακής σχέσης αναρωτήθηκε: "Εάν έχεις 7 ώρες στο νοσοκομείο την ημέρα και πας και μία ώρα έξω, πόση μεταφορά πελατείας μπορείς να κάνεις";

Η κ. Γκάγκα άφησε και ένα μικρό παραθυράκι σε ότι αφορά κάποιες αλλαγές που μπορεί να γίνουν στο νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. «Έχουμε τα αυτιά μας ανοικτά και συζητούμε με όλους», κατέληξε.

Δείτε επίσης