Υγεία

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Αποσύρετε τις διατάξεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ»

Ο ΠΙΣ διαφωνεί και ζητά προσλήψεις

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Αποσύρετε τις διατάξεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την πλήρη διαφωνία του για τις διατάξεις που αφορούν την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξέφρασε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σήμερα κατά την έκτακτη συνεδρίαση του για το νομοσχέδιο της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης που βρίσκεται στην Βουλή για συζήτηση.

Ο ΠΙΣ ζητά από το υπουργείο να αποσύρει τις διατάξεις που αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών ζητώντας ταυτόχρονα την πρόσληψη περισσοτέρων ιατρών καθώς και αύξηση των μισθών τους αφού αυτοί παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επισημαίνουν την ανάγκη οι γιατροί του ΕΣΥ να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, με μισθούς αντίστοιχους των μισθών που υπάρχουν στις χώρες της ευρωζώνης.

Ο ΠΙΣ ζητά «ουσιαστικό διάλογο, πλήρωση όλων των κενών θέσεων στο ΕΣΥ και μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών μετά από αξιολόγηση». Ταυτόχρονα με ανακοίνωση του, αναφέρει ότι «στηρίζει τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών ιατρών».

Για το θέμα της κρίσης των γιατρών ο ΠΙΣ ζητά «την αναθεώρηση του τρόπου κρίσης των ιατρών του ΕΣΥ, μέσω αντικειμενικών κριτηρίων και μικρότερων αριθμητικά Eπιτροπών, στις οποίες δεν έχουν θέση οι διοικητές των νοσοκομείων και των ΥΠΕ, ώστε οι διαδικασίες να διενεργούνται με ταχύτητα και αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια. Η δημιουργία διπλών Συμβουλίων Κρίσης (ΥΠΕ και νοσοκομείων) δεν συμβάλει στην ταχύτητα και στην αξιοκρατία των κρίσεων».

Σε ότι αφορά την θέσπιση -μέσω των άρθρων του νομοσχεδίου- της κυκλικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, επισημαίνει ότι αυτό προαπαιτεί τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, σύμφωνα με ενιαίο πανελλαδικό πλαίσιο και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αφορά νοσοκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας. Επίσης αυτό απαιτεί την κατ' ελάχιστο διατήρηση των δύο εκπροσώπων του ΠΙΣ στο ΚΕΣΥ, κατ' αναλογία της, από το νόμο, αποστολής του και την αποκλειστική υπόδειξή τους από το ΔΣ του ΠΙΣ.

Τέλος, επισημαίνει ότι «η διαχείριση των Ελλήνων ιατρών, με τις ιδιαιτερότητες του υπερπληθυσμού και της μετανάστευσης εγκεφάλων, απαιτεί ισονομία και εξασφάλιση κοινών συνθηκών και χώρου επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης, επ' ωφελεία των νέων ιατρών και κυρίως των ασθενών».

Δείτε επίσης