Υγεία

Ανοδική τάση στα κρούσματα γριπώδους συνδρομής

Προσοχή: Σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν τα συμπτώματα γρίπης και κορωνοιού

Ανοδική τάση στα κρούσματα γριπώδους συνδρομής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μπορεί τα κρούσματα της γρίπης στην χώρα μας να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα προς το παρόν, ωστόσο η «γριπώδης συνδρομή» όπως αποκαλούν οι γιατροί τις διάφορες ιώσεις που μοιάζουν με γρίπη έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι επισκέψεις των πολιτών στους γιατρούς έχει αυξηθεί ανησυχητικά με συμπτώματα βήχα, πυρετό, μπούκωμα, καταρροή,.

Οι γιατροί υποστηρίζουν πως από την στιγμή που διανύουμε το Νοέμβριο θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στα συμπτώματα, καθώς πολλά από αυτά είναι παρόμοια στον κορωνοιό αλλά και στη γρίπη.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση της εποχικής γρίπης που δημοσιεύθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χθες Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, «οι άνθρωποι που επισκέπτονται τους γιατρούς με συμπτώματα “γριπώδους συνδρομής”, δηλαδή με πυρετό πάνω από 37, βήχα και πονόλαιμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του μήνα».

Μάλιστα οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι από εδώ και στο εξής δεν μπορεί να έχουμε απότομη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, κορονοιού ή και των δύο, κάτι που έχει γίνει και σε χώρες του εξωτερικού.

Για αυτό άλλωστε οι επιστήμονες συστήνουν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης από τους πολίτες προκειμένου να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο μια διπλή επιδημία.

Ως πρώτο και βασικό μέτρο προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός, επεσήμανε και σε πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ιδιαίτερα τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ή με ηλικία άνω των 65 ετών, όπως είπε, θα πρέπει να εμβολιαστούν τόσο για την προστασία τους από τη γρίπη, όσο και από τις επιπτώσεις της Covid-19.

Τα διπλά σελφ-τεστ για κορωνοιό και γρίπη που πρόσφατα έφτασαν και στη χώρα μας είναι ένας τρόπος για να μάθουμε εύκολα και γρήγορα αν κάποιος έχει προσβληθεί από κάποιον από τους δύο ιούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα σε γρίπη και κορωνοιό είναι αρκετές.

-Η γρίπη και ο κορωνοιός είναι και οι δύο μεταδοτικές ασθένειες του αναπνευστικού, αλλά προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς.

-Η COVID-19 προκαλείται από μόλυνση με κορονοϊό (SARS-CoV-2), ενώ η γρίπη από μόλυνση με ιό της γρίπης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μέχρι σήμερα, η COVID-19 εξαπλώνεται πιο εύκολα από τη γρίπη. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια σε κάποιους ανθρώπους, ενώ άτομα που έχουν μολυνθεί από COVID-19 μπορεί να καθυστερήσουν να εμφανίσουν συμπτώματα και να μεταδίδουν “αθόρυβα” τον ιό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα δεν μπορεί κανείς να διακρίνει χωρίς διαγνωστικό τεστ τη διαφορά μεταξύ γρίπης και COVID-19 μόνο και μόνο από τα συμπτώματα.

Πάντως η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική αφού η ταχεία χορήγηση (στα πρώτα 3 έως 5 εικοσιτετράωρα) της κατάλληλης θεραπείας στην COVID-19, ή ακόμη και στη γρίπη για κάποιους ευάλωτους συνανθρώπους μας, μπορεί να είναι κρίσιμη για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης, ή ακόμη και του θανάτου.

Ομοιότητες: Κοινά συμπτώματα γρίπης και Covid

Ο κορωνοιός και η γρίπη, μπορεί να έχουν διαβάθμιση στα συμπτώματα, που κυμαίνονται από καθόλου -ασυμπτωματικοί ασθενείς- έως σοβαρά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται τόσο στον κορωνοιό όσο και στην γρίπη περιλαμβάνουν:

-Πυρετό ή αίσθημα πυρετού/ρίγη

-Βήχα

-Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

-Κόπωση (κούραση)

-Πονόλαιμο

-Καταρροή ή βουλωμένη μύτη

-Μυϊκούς πόνους ή πόνους στο σώμα

-Πονοκέφαλο

-Εμετό

-Διάρροια, πιο συχνή σε παιδιά με γρίπη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε ηλικία ατόμου με COVID-19.

-Αλλαγή ή απώλεια γεύσης ή όσφρησης, αν και αυτό είναι συχνότερο στην COVID-19.

-Τόσο στην COVID-19 όσο και στη γρίπη, μπορεί να περάσουν μία ή περισσότερες ημέρες από τη στιγμή που ένα άτομο θα μολυνθεί και μέχρι να αρχίσει να εμφανίζει τα συμπτώματα της ασθένειας.

Το άτομο με COVID-19, μπορεί να καθυστερήσει να παρουσιάσει συμπτώματα σε σύγκριση με το άτομο που έχει γρίπη. Συγκεκριμένα μπορεί να πάρει από δύο έως πέντε ή ακόμη και έως 14 μέρες μετά τη μόλυνση.

Στη γρίπη, ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα από μία έως τέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνση.

Διαφορές

-Ένα άτομο όταν έχει COVID-19, μπορεί να είναι μεταδοτικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τη γρίπη.

-Τα άτομα με λοίμωξη από τον ιό της γρίπης είναι δυνητικά μεταδοτικά για περίπου μια ημέρα πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι η γρίπη να μεταδίδεται κυρίως από άτομα που έχουν συμπτώματα.

Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες με γρίπη φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικοί κατά τις πρώτες 3-4 ημέρες της ασθένειάς τους, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να παραμείνουν μεταδοτικοί για ελαφρώς μεγαλύτερες περιόδους.

Βρέφη και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για ακόμη περισσότερο.

-Στην COVID-19 οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να διασπείρουν τον ιό που προκαλεί η COVID-19, κατά μέσο όρο, από 2 έως 3 ​​ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, αλλά η μολυσματικότητα κορυφώνεται μία ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων τους.

-Μπορεί να μεταδώσουν τον κορωνοιό ακόμη και χωρίς να έχουν συμπτώματα.

Οι άνθρωποι θεωρούνται μεταδοτικοί για περίπου οκτώ ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, κατά μέσο όρο.

Πως μεταδίδονται οι δύο ιοί

Τόσο όσο κορωνοιός όσο και η γρίπη μεταδίδονται κατεξοχήν από μεγάλα και μικρά σωματίδια που περιέχουν τον ιό και τα οποία αποβάλλονται, όταν τα άτομα έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν.

Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να επικαθίσουν στο στόμα ή τον βλενογόνο της μύτης ατόμων που βρίσκονται κοντά στους ασθενείς και το πιθανότερο είναι τα να εισπνεύσουν μέσω της αναπνευστικής οδού.

Η μετάδοση των δύο ιών σε εσωτερικούς χώρους με κακό αερισμό, βοηθά τα μικρά σωματίδια τους να εξαπλωθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις και να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Πάντως η μεγαλύτερη εξάπλωση των ιών πραγματοποιείται με εισπνοή μεγάλων και μικρών σταγονιδίων. Ακόμη ένα άτομο να μολυνθεί αγγίζοντας ένα άλλο άτομο -χειραψία - ή αγγίζοντας μια επιφάνεια ή αντικείμενο που έχει ιό και στη συνέχεια εάν αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Η COVID-19 είναι γενικά πιο μεταδοτική από τη γρίπη και έχει μεγαλύτερη ικανότητα εξάπλωση.

Επιπλοκές κορωνοιού – γρίπης

Και οι δύο ιοί είναι δυνατόν να εμφανίσουν στους νοσούντες βαριές επιπλοκές όπως: Πνευμονία, Αναπνευστική ανεπάρκεια, Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (υγρό στους πνεύμονες), σήψη (μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από την ακραία αντίδραση του οργανισμού σε μια μόλυνση), καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, πολυοργανική ανεπάρκεια (αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, σοκ), επιδείνωση χρόνιων ιατρικών προβλημάτων (που αφορούν τους πνεύμονες, την καρδιά, το νευρικό σύστημα ή τον διαβήτη), φλεγμονή στην καρδιά, τον εγκέφαλο ή στους μυϊκούς ιστούς, δευτερογενείς λοιμώξεις (βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με γρίπη ή COVID-19).

Πρόσθετες επιπλοκές που σχετίζονται με την νόσο COVID-19 μπορεί να είναι: θρόμβους που παρουσιάζονται στις φλέβες και τις αρτηρίες των πνευμόνων, της καρδιάς, των ποδιών ή του εγκεφάλου, πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά (MIS-C) και σε ενήλικες (MIS-A)

Δείτε επίσης