Υγεία

Κορωνοϊός: Στη «σκιά» του long covid ακόμη κι ένα χρόνο μετά τη νόσηση

Το σύνδρομο που «χτυπά» πνεύμονες, καρδιά και νευρικό σύστημα ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους - Ποια τα ύποπτα συμπτώματα

Κορωνοϊός: Στη «σκιά» του long covid ακόμη κι ένα χρόνο μετά τη νόσηση
Αρθρογράφος: Σταυρούλα Σπυριδάκου
Από Σταυρούλα Σπυριδάκου

Δυόμιση χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας που προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο κι έστειλε στην εντατική εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, σήμερα ο κορωνοϊός συνεχίζει να απειλεί την παγκόσμια υγεία.

Παρόλο που πλέον οι μεταλλάξεις προκαλούν πιο ήπια συμπτώματα σε όσους νοσούν, ωστόσο έρχονται στην επιφάνεια τα «βαριά και μακροχρόνια κατάλοιπα» που αφήνει πίσω του ο Covid-19. Το long covid ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους ακόμη κι ένα χρόνο μετά τη νόσησή τους. Μάλιστα, χιλιάδες ασθενείς έχουν απευθυνθεί τα 132 ιατρεία Post covid (τα 82 σε νοσοκομεία και τα 50 σε Κέντρα υγείας) στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Μιλώντας στο Vradini.gr γιατροί από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στις παραπάνω περιφέρειες, έδωσαν το προφίλ του ασθενή που πάσχει από το νέο αυτό σύνδρομο.

Νοσοκομείο Λάρισας: Ιατρός κ. Μπούτλας: Από τον Φεβρουάριο του 2021 που ξεκίνησε η λειτουργία του Post Covid μέχρι σήμερα περίπου 450 ασθενείς επισκέφτηκαν το ιατρείο. Από αυτούς περίπου το 20% εμφάνισε Long covid. Το 60% των ασθενών είχαν συμπτώματα μέχρι έξι μήνες ωστόσο κάποιοι ασθενείς περίπου το 15-20% που είχαν περάσει την μετάλλαξη Δέλτα, είχαν συμπτώματα μέχρι και έναν χρόνο. Τότε τα συμπτώματα ήταν πιο βαριά κυρίως πνευμονολογικά.

Τα συνήθη συμπτώματα που εμφανίστηκαν στους ασθενείς που νόσησαν με Covid παρότι δεν είχαν νοσήσει βαριά, ήταν αρκετά και ποικίλα. Οι ασθενείς παρουσίασαν, καρδιακά, αναπνευστικά προβλήματα, κόπωση αλλά και νευρολογικές διαταραχές. Υπήρξαν ασθενείς που είχαν έλλειψη συγκέντρωσης στην πνευματική τους εργασία, άλλοι με μυοσκελετικά προβλήματα, ταχυκαρδίες, χαμηλή πίεση, δυσκολία στην κίνηση τους.

Η ηλικιακή ομάδα των ασθενών με longc covid ήταν σχετικά χαμηλό 45-50 ετών και οι γυναίκες αυτής της ηλικίας ήταν και πάλι περισσότερες. Μάλιστα αρκετές από αυτές τις γυναίκες εμφάνισαν και αυτοάνοσα .

Νοσοκομείο Θράκης Αλεξανδρούπολης: Π. Στειρόπουλος: Από τον Ιανουάριο του 2021 έως και σήμερα, υπήρξαν 260 ασθενείς διαφόρων ηλικιών, με συμπτώματα long covid όπως κόπωση, δύσπνοια. Μέχρι 6μηνο διήρκησαν τα συμπτώματα τους.

Νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου-κ. Λαμπίρη: Περίπου 100-120 διαφόρων ηλικιών εμφάνισαν συμπτώματα για περισσότερο από τρεις μήνες, καρδιακές διαταραχές, βήχα, κόπωση, αλωπεκία.

Νοσοκομείο Βενιζέλειο –Ειρήνη Πασπαράκη: Από τον Φεβρουάριο του 2022 περισσότεροι από 300 άνθρωποι παρουσίασαν συμπτώματα μέχρι έξι μήνες οι περισσότεροι,. Αφορούσε όλες τις ηλικίες και τα συμπτώματα ήταν πνευμονοπάθειες, καρδιολογικά ζητήματα, δύσπνοια, κόπωση.

Κέντρο Υγείας Πειραιά- Ρίζος Σωτήρης: Από τον Απρίλιο 2020 μέχρι σήμερα περίπου 500 άτομα νόσησαν με κόβιντ και περίπου το 20% είχε συμπτώματα από έναν μήνα έως και έναν χρόνο. Στο 90% αυτών τα συμπτώματα που ήταν καταβολή, χρόνιος βήχας, έλλειψη γεύσης και όσφρησης, τα συμπτώματα υποχώρησαν μετά τον πρώτο μήνα. Υπήρξε γυναίκα εκπαιδευτικός που μετά από ένα έτος από τη νόσηση είχε διαταραχές μνήμης. Επίσης άλλο σύμπτωμα ήταν η αλωπεκία

Νοσοκομείο Αλεξάνδρας: Ιατρός κ. Τρακαδά: Στους 100 μόνο 2 είχαν συμπτώματα πάνω από 6 μήνες. Κυρίως διαταραχές ύπνου και αναπνευστικά θέματα (το Ιατρείο έκλεισε πριν από ενάμισι χρόνο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Διαταραχές ύπνου και θέματα αναπνευστικά. (το Ιατρείο έκλεισε πριν από 1,5 χρόνο).

Δείτε επίσης