Υγεία

Κάτι αλλάζει στο επίμαχο άρθρο για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Οι πιθανές αλλαγές που θα κατευνάσουν τις αντιδράσεις

Κάτι αλλάζει στο επίμαχο άρθρο  για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί ακόμη και μέσα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος το άρθρο εκείνο που δίνει την δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, κάτι δείχνει να αλλάζει στον τρόπο που θα το χειριστεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίμαχο άρθρο 10 του νομοσχεδίου για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, το οποίο φέρει την σφραγίδα της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, δεν αποκλείεται να μετασχηματισθεί.

Ενόψει μάλιστα εθνικών εκλογών τόσο από το Μαξίμου όσο και από πλευράς υπουργού Θάνου Πλεύρη, έχουν μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης –δέκα μέρες πριν συζητηθεί στην βουλή- εναλλακτικές προτάσεις.

Η εξ΄ολοκλήρου απόσυρση του άρθρου 10 δεν συζητείται σε καμία περίπτωση καθώς κάτι τέτοιο θα εκλαμβανόταν ως υπαναχώρηση της κυβέρνησης αλλά και «άδειασμα» στο πρόσωπο της Μίνας Γκάγκα.

Ένα πρώτο ενδεχόμενο που συζητείται η πιλοτική εφαρμογή της μερικής ιδιώτευσης των νοσοκομειακών γιατρών για τις ειδικότητες που παρουσιάζουν κενά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως αναισθησιολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, νεφρολόγοι. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτό θα λειτουργήσει τότε η διπλή απασχόληση για τους γιατρούς, του ΕΣΥ θα εφαρμοσθεί στο σύνολο των νοσοκομειακών ιατρών.

Ένα δεύτερο σενάριο που κουβεντιάζεται από την ηγεσία του υπουργείου υγείας είναι και πάλι η πιλοτική εφαρμογή του άρθρου 10 μόνο όπου οι θέσεις είναι άγονες για κάποιες ειδικότητες. Αυτό αφορά απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας (νησιά, παραμεθόριο) όπου υπάρχουν σοβαρά κενά στις δημόσιες μονάδες. Έτσι θα μπορούν οι γιατροί να απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα.

Βέβαια υπάρχει και η εκδοχή το επίμαχο άρθρο που θα συζητηθεί στα μέσα Νοεμβρίου στην βουλή να μην αλλάξει σε τίποτα.

Πηγή:

Δείτε επίσης