Υγεία

Μικρόβιο Πνευμονιόκοκκου: Πως μεταδίδεται- Τρόποι προστασίας

Μικρόβιο Πνευμονιόκοκκου: Πως μεταδίδεται- Τρόποι προστασίας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που «χτυπά» κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό των ανθρώπων εκεί που ουσιαστικά αποικίζει. Παλαιότερα και πριν τον αντιπνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό θεωρούνταν υπαίτιο για την εμφάνιση της πνευμονίας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Συνήθως προκαλεί προβλήματα όπως ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, μηνιγγίτιδα και βακτηριαιμία σε άτομα που είναι ευάλωτα σε αυτό είτε λόγω ηλικίας είτε εξαιτίας συνύπαρξης άλλων υποκείμενων νοσημάτων.

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων από τον βήχα, ή το φτάρνισμα από νοσούντες, ή ακόμη και από υγιή άτομα που είναι φορείς. Η εμφάνιση του μικροβίου είναι πιο συχνή το χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης.

Προσβάλει κυρίως μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, χωρίς όμως να αποκλείεται η προσβολή νέων και υγιών ατόμων. Η έναρξη της νόσου είναι συχνά ξαφνική και ειδικά σε ασθενείς που δεν διαθέτουν λειτουργικό σπλήνα και συνοδεύεται με υψηλή θνητότητα, ιδιαίτερα στις παραπάνω ομάδες κινδύνου.

Πως προλαμβάνεται ο πνευμονιόκοκκος

Σύμφωνα με τους ειδικούς η καλύτερη ασπίδα για την αποφυγή της λοίμωξης από πνευμονιόκοκκο είναι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού. Στα παιδιά μάλιστα ξεκινά ο εμβολιασμός από όταν είναι βρέφη.

Για αυτό άλλωστε τα τελευταία χρόνια η ευρεία χρήση του εμβολίου έναντι του πνευμονιόκοκκου στα παιδιά είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας, αλλά και της θνησιμότητας, της μείωσης της πνευμονίας από πνευμονιόκοκκο τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Δύο είδη εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκου

-Το 13-δύναμο συζευγμένο με πρωτεΐνη εμβόλιο (PCV13), το οποίο χορηγείται στα βρέφη από την ηλικία των δύο μηνών και απαιτούνται τρεις ή τέσσερεις επαναληπτικές δόσεις ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού. Στους ενήλικες απαιτείται μόνο μια δόση. Ο εμβολιασμός προκαλεί μακροχρόνια ανοσία έναντι των 13 πιο επιθετικών οροτύπων του πνευμονιόκοκκου.

Βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες άνω των 65 ετών, καθώς και σε άτομα κάθε ηλικιακής ομάδας που έχουν υποκείμενα νοσήματα τα οποία προδιαθέτουν για εμφάνιση διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου (ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κλπ.). Το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με το τριδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά της γρίπης.

-Επίσης υπάρχει το 23-δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV-23) το οποίο χορηγείται μόνο στους ενήλικες και ενδείκνυται σε όλα τα άτομα άνω των 65 ετών. Συστήνεται εμβολιασμός ατόμων κάτω των 65 ετών όταν συνυπάρχουν νοσήματα του αναπνευστικού (βρογχικό άσθμα, ΧΑΠ, εμφύσημα), σακχαρώδη διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκαταστολή, λειτουργική ή ανατομική ασπληνία, HIV λοίμωξη, κίρρωση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου, όταν οι ασθενείς φέρουν κοχλιακά εμφυτεύματα ή διαμένουν σε ιδρύματα μακράς φροντίδας.

Στην ηλικιακή ομάδα 19-64 ετών συνιστάται επανεμβολιασμός, άπαξ και 5 χρόνια μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Δείτε επίσης