Υγεία

Νεφρική Ανεπάρκεια: Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό

Ποιά είναι τα «σημάδια» που «δίνει» ο οργανισμός κυρίως στο δέρμα και τα οποία θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες

Νεφρική Ανεπάρκεια: Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση, στην οποία τα νεφρά σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν καθώς προκαλείται βλάβη του νεφρού για διαφόρους λόγους.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, διάφορες νεφροπάθειες όπως η σπειραμανεφρίτιδα, οι μολύνσεις του ουροποιητικού, η νεφρολιθίαση, εκ γενετής προβλήματα του ουροποιητικού, η κατανάλωση φαρμάκων και ναρκωτικών ουσιών έχει καταγραφεί ότι καταστρέφουν την λειτουργία των νεφρών.

Αυτό σημαίνει ότι τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες συσσωρεύονται στο σώμα με σοβαρό κίνδυνο την πρόκληση προβλημάτων που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και τον θάνατο.

Τα σημάδια που «δίνει» ο οργανισμός σε όλο το σώμα αλλά κυρίως στο δέρμα είναι πολύ χαρακτηριστικά και θα πρέπει να οδηγήσουν τον πολίτη που τα εμφανίζει στον γιατρό.

Η νεφρική ανεπάρκεια εκδηλώνεται με ξηρό δέρμα σε σημείο που αυτό να γίνεται τραχύ και φολιδωτό, να κάνει εύκολα ρωγμές και να ξεφλουδίζει σαν να έχετε λέπια.

Η υπερβολική φαγούρα και έντονη φαγούρα στο δέρμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα προχωρημένης νεφρικής νόσου. Η φαγούρα μπορεί να κυμαίνεται από απλά ερεθιστική έως τόσο έντονη που διαταράσσει την καθημερινότητα του ανθρώπου. Κάποιοι άνθρωποι έχουν φαγούρα σε μια μόνο περιοχή του δέρματός τους, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας.

Η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος είναι επίσης ένα σημάδι ότι τα νεφρά έχουν σταματήσει να λειτουργούν καθώς οι τοξίνες συσσωρεύονται στο αίμα. Το δέρμα αλλάζει χρώμα και γίνεται γκρι ή κιτρινωπό με εξογκώματα και βαθιές γραμμές.

Επίσης άλλο σύμπτωμα είναι οι κύστες και οι κηλίδες που μοιάζουν με λευκά στίγματα

Τα νύχια των χεριών ή και των ποδιών αλλάζουν και εμφανίζουν λευκό χρώμα στο πάνω μέρος ενός ή περισσότερων νυχιών και ένα κανονικό έως κοκκινωπό καφέ χρώμα από κάτω. Επίσης τα νύχια είναι ωχρά νύχια.

Ακόμη ένα σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας είναι το πρήξιμο – οίδημα στα πόδια, στους αστραγάλους, στα χέρια, στο πρόσωπο.

Μπαλώματα

Κάποιοι άνθρωποι με νεφρική νόσο εμφανίζουν φουσκάλες σε διάφορα σημεία του σώματος τους όπως στα χέρια το πρόσωπο και τα πόδια.

Δείτε επίσης