Υγεία

Ο κορωνοιός άλλαξε τα «μυαλά» των αντιεμβολιαστών

Τι διαπίστωσε Αμερικανική μελέτη

Ο κορωνοιός άλλαξε τα «μυαλά» των αντιεμβολιαστών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αλλαγή συμπεριφοράς πάνω στο θέμα του εμβολιασμού προκάλεσε η πανδημία του κορωνοιού, καταγράφει αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network.

Η μελέτη που είχε τίτλο "Συσχέτιση εμβολιασμού κατά της CoViD με το ιστορικό εμβολίου κατά της γρίπης και τις αλλαγές στον αντιγριπικό εμβολιασμό" διαπίστωσε ότι άτομα που δεν εμβολιάζονταν ποτέ κατά της γρίπης, εμβολιάστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας κατά της CoViD και κατά της γρίπης. Μάλιστα τα ποσοστά κάλυψης ήταν υψηλότερα σε αυτούς και σε όσους ήταν συνεπείς στον εμβολιασμό προπανδημικά.

Στην αμερικανική μελέτη συμμετείχαν 1.366 άτομα μέσης ηλικίας 56 ετών με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι το 81,4% έως 92,2% όσων έκαναν πάντα το αντιγριπικό εμβόλιο έως το 2017, συνέχισαν να εμβολιάζονται κατά της γρίπης έως και τέσσερις χρονιές αργότερα.

Αντίθετα, το 20,3% των ατόμων που δεν εμβολιάζονταν ποτέ έως το 2017, υποβλήθηκαν σε αντιγριπικό εμβολιασμό την περίοδο 2019 – 2020 με το ποσοστό να αυξάνεται στο 23,5% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όσοι ήταν συνεπείς στον εμβολιασμό πριν από την πανδημία, είχαν κατά 24,7% περισσότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν κατά της γρίπης σε σύγκριση με όσους δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ έως το 2017.

Συνολικά, η πιθανότητα πλήρους εμβολιασμού κατά της CoViD ήταν 50% υψηλότερη στα άτομα που ανέφεραν ότι είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης την περίοδο 2021 - 2022.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός την περίοδο 2021 - 2022 ήταν κατά 230% υψηλότερος εάν ο ερωτώμενος ανέφερε ότι είχε εμβολιαστεί με το αρχικό εμβόλιο κατά της CoViD.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, ο εμβολιασμός κατά της CoViD ήταν υψηλότερος μεταξύ εκείνων που ιστορικά λάμβαναν πάντα το εμβόλιο κατά της γρίπης, ενισχύοντας τις μελέτες που δείχνουν βραχυπρόθεσμη συσχέτιση μεταξύ της γρίπης και του εμβολιασμού κατά του κορωνοιού.

Δείτε επίσης