Υγεία

Πειραματικό εμβόλιο αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο στον εγκέφαλο

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του επιθετικού γλοιοβλαστώματος

Πειραματικό εμβόλιο αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο στον εγκέφαλο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Παράταση ζωής για τους πάσχοντες από επιθετικό καρκίνο στον εγκέφαλο, δίνει ένα νέο πειραματικό εμβόλιο που βρίσκεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών.

Το εμβόλιο DCVax που έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος στο κεφάλι, έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα καθώς αρκετοί ασθενείς που το έλαβαν έζησαν 7-8 χρόνια από τότε που διαγνώστηκαν.

Ουσιαστικά το εμβόλιο είναι μία μορφή ανοσοθεραπείας η οποία «τροποποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να εντοπίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Μην ξεχνάμε ότι το γλοιοβλάστωμα συνήθως δεν έχει καλή πρόγνωση, καθώς, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευροχειρουργικής (AANS), έξι στους δέκα ασθενείς καταλήγουν εντός της πρώτης διετίας.

«Τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης μας είναι εκπληκτικά», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού κλάδου της μελέτης Dr. Keyoumars Ashkan, καθηγητής Νευροχειρουργικής στο King’s College του Λονδίνου (KCL). «Δίνουν αληθινή ελπίδα στους ασθενείς με γλοιοβλάστωμα».

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Νευροχειρουργικής το εμβόλιο «απεδείχθη ότι παρατείνει τη ζωή ακόμα και σε ασθενείς που παραδοσιακά έχουν την δυσμενέστερη πρόγνωση, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν ανεγχείρητους όγκους».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι εάν η ερευνητική θεραπεία εγκριθεί, θα είναι η πρώτη έπειτα από 17 χρόνια για τους νεοδιαγνωσθέντες πάσχοντες από τον συγκεκριμένο καρκίνο. Θα είναι επίσης η πρώτη μετά από 27 χρόνια για όσους έχουν υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου.

Μελέτη- Πόσοι συμμετείχαν

Στην πρωτοποριακή αυτή μελέτη συμμετείχαν 94 νοσηλευτικά κέντρα σε τέσσερις χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Γερμανία) και εντάχθηκαν σε αυτήν 331 ασθενείς, άλλοι εκ των οποίων είχαν μόλις διαγνωστεί με γλοιοβλάστωμα και άλλοι είχαν υποτροπή.

Οι γιατροί χώρισαν τους εθελοντές τους τυχαία σε δύο ομάδες. Στην πρώτη χορηγήθηκε η καθιερωμένη θεραπεία μαζί με το νέο εμβόλιο. Στη δεύτερη χορηγήθηκε η καθιερωμένη θεραπεία και ένα εικονικό φάρμακο (αυτή ήταν η «ομάδα ελέγχου»).

Στους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς, η διάμεση επιβίωση με το εμβόλιο DCVax ήταν 19,3 μήνες από την έναρξη της μελέτης (ή 22,4 μήνες μετά την χειρουργική αφαίρεση του όγκου).

Στους ασθενείς που είχαν υποβληθεί στην καθιερωμένη θεραπεία (εγχείρηση και χημειοθεραπεία) ήταν 16,5 μήνες από την έναρξη της μελέτης.

Η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη στην μακροχρόνια επιβίωση. Ειδικότερα ήταν:

  • Στα τέσσερα χρόνια 15,7% με το εμβόλιο, έναντι 9,9% χωρίς αυτό
  • Στα πέντε χρόνια 13% με το εμβόλιο, έναντι 5,7% χωρίς αυτό

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το εμβόλιο διπλασίασε το ποσοστό των ασθενών που επέζησαν επί τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την εγχείρηση. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς βρίσκονται ακόμα εν ζωή, καθώς η μελέτη συνεχίζεται.

Η μελέτη είχε ενθαρρυντικά ευρήματα και για τους ασθενείς με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα. Η διάμεση επιβίωση με το εμβόλιο ήταν 13,2 μήνες από την υποτροπή, ενώ χωρίς αυτό ήταν 7,8%. Επιπλέον, η επιβίωση στους 24 και στους 30 μήνες από την υποτροπή ήταν αντιστοίχως:

  • 20,7% με το εμβόλιο, έναντι 9,6% χωρίς αυτό
  • 11,1% με το εμβόλιο, έναντι 5,1% χωρίς αυτό

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology.

Δείτε επίσης