Υγεία

Προσωπικός γιατρός: Από αναβολή σε αναβολή οι «ποινές»

Πότε θα ισχύσουν;

Προσωπικός γιατρός: Από τον Ιανουάριο του 2023 θα ισχύσουν οι ποινές για τους πολίτες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει το ζήτημα των «ποινών», που θα επιβάλλονται στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν δηλώσει προσωπικό γιατρό.

Ενώ από το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο ότι οι ποινές θα ίσχυαν από 1η Δεκεμβρίου, αυτό πλέον δεν θα εφαρμοστεί.

Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες ποινές που αφορούν πρόστιμα αλλά και επιπλέον συμμετοχή κατά 10% στην αγορά φαρμάκων, στην πραγματοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων, στις νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές, θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Το υπουργείο Υγείας διαπιστώνει την απροθυμία των ιδιωτών γιατρών να συμμετάσχουν στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού εν αντιθέσει με τους πολίτες που ο αριθμός των εγγραφών τους στην πλατφόρμα ξεπερνά τους 4.605.717 εκατ. ανθρώπους.

Οι γιατροί που συμμετάσχουν στον θεσμό είναι μόλις 3.321 εκ των οποίων 2.226 ανήκουν στο δημόσιο εθνικό σύστημα και 1.095 από τον ιδιωτικό τομέα. Για να λειτουργήσει ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού θα πρέπει να μπουν τουλάχιστον άλλοι 3.500 ιατροί.

Για αυτό άλλωστε το υπουργείο υγείας έχει παγώσει τις ποινές μέχρι ωσότου βρεθεί κάποια φόρμουλα που θα προσελκύσει του γιατρούς για να μπουν και να υπηρετήσουν τον θεσμό αυτό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θάνος Πλεύρης επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για να λειτουργήσει ο θεσμός, μεταξύ των οποίων και ο Ατομικός Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Συγκεκριμένα το νέο σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία, προβλέπει ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς να δημιουργούν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών στον οποίο θα καταγράφονται οι νοσηλείες, οι φαρμακευτικές θεραπείες οι διαγνωστικές εξετάσεις και γενικότερα το ιατρικό ιστορικό.

Ο υπουργός υγείας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στους ιδιώτες γιατρούς ένα ποσό για κάθε ασθενή, προκειμένου να δημιουργηθεί ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος.

Μάλιστα το ποσό που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των συζητήσεων είναι από 5 έως 10 ευρώ.

Στ.Σπ.

Δείτε επίσης