Υγεία

ΠΦΣ: Ικανοποίηση από την απόφαση του υπουργείου για απαγόρευση εξαγωγής 74 φαρμάκων

Έκτακτη έρευνα σε φαρμακευτικές εταιρείες για ελλείψεις σκευασμάτων που δεν είναι εξαγώγιμα

ΠΦΣ:Ικανοποίηση από απόφαση του υπουργείου υγείας να απαγορεύσει την εξαγωγή 74 φαρμάκων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδέχθηκαν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας την απόφαση του υπουργείου υγείας να εκδώσει λίστα απαγόρευσης εξαγωγής 74 σκευασμάτων που λείπουν από την ελληνική αγορά.

Παράλληλα το υπουργείο υγείας διαπιστώνοντας την έλλειψη σκευασμάτων τα οποία δεν είναι εξαγώγιμα, διέταξε έκτακτο έλεγχο σε τρεις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστώσει τους λόγους που δεν προμηθεύουν τα φαρμακεία όλης της χώρας με τα άλλα 79 υπό έλλειψη σκευάσματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις μεγάλες πολυεθνικές ελέγχονται για τις ελλείψεις 31, 24 και 7 φαρμάκων αντίστοιχα και δύο μικρότερες για 11 και 6 σκευάσματα.

Σοβαρές ελλείψεις έχουν διαπιστωθεί και σε σκευάσματα που διακινούνται μόνο μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, όπως για την ενδοκρινική θεραπεία κόστους 500 ευρώ. Ελλείψεις καταγράφηκαν και σε φτηνό καρδιολογικό σκεύασμα όπως και αντιψυχωσικά μεσαίου κόστους.

Άλλη μια εταιρεία ελέγχεται για έλλειψη σκευάσματος θεραπείας μονοκλωνικού το οποίο διατίθεται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για κολλύρια, ακόμη και για σκεύασμα κατά του πόνου. Τέλος άλλη εταιρεία αναμένεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν κυκλοφορεί ευρέως γνωστό αντιεμετικό φάρμακο, πολύ χαμηλής αξίας.

Προς θετική κατεύθυνση οι έλεγχοι του υπουργείου, αναφέρει ο ΠΦΣ

Την ικανοποίηση τους εξέφρασαν οι φαρμακοποιοί μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελλάδας τόσο για την απαγόρευση φαρμακευτικών σκευασμάτων προς το εξωτερικό όσο και για τους ελέγχους που προχώρησε το υπουργείο υγείας σε πέντε φαρμακευτικές εταιρείες.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) χαρακτήρισε σήμερα θετική την παρέμβαση, σημειώνοντας, πάντως, πως είχε παραδώσει στον υπουργό Υγείας κατάλογο με 200 φάρμακα που λείπουν σταθερά από τα ράφια.

Θεωρεί πως η απόφαση για την απαγόρευση ελήφθη έπειτα από πρωτοβουλία του Συλλόγου και πως ο ΠΦΣ ανέδειξε εξαρχής το θέμα των ελλείψεων ως ένα εξέχον ζήτημα Δημόσιας Υγείας και ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας του Φαρμακείου.

«Με σταθερή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, πείσαμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η απαγόρευση των εξαγωγών δεν μπορεί να αφορά ένα μικρό αριθμό φαρμάκων, αλλά την πλειοψηφία των φαρμάκων που λείπουν από το ελληνικό φαρμακείο», επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΠΦΣ, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Η απόφαση αυτή του υπουργού Υγείας κατά αρχάς μας ικανοποιεί, αφού πέραν της διευρυμένης λίστας απαγόρευσης φαρμάκων, ξεκινάει ο έλεγχος της τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας ως προς την τήρηση των αποθεμάτων, ζήτημα το οποίο είχαμε επισημάνει εγκαίρως και το οποίο πρέπει να επεκταθεί με αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλους όσους μετέχουν στην διακίνηση του φαρμάκου.

Επίσης, η απόφαση αυτή μας ικανοποιεί και ως προς τα χρονικά πλαίσια της απαγόρευσης των εξαγωγών, αφού δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκειά της, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων, τότε θα συνεχίσει να ισχύει. Τότε μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η αποτροπή αποθεματοποίησης των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων με σκοπό την εξαγωγή τους» τονίζουν οι φαρμακοποιοί.

Δείτε επίσης