Υγεία

Επικαιροποιημένα Εμβόλια: Βελτιώνουν την προστασία κατά του κορωνοιού

Τι διαπιστώνει έρευνα του Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ για τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 18-49 ετών

Επικαιροποιημένα Εμβόλια: Βελτιώνουν την προστασία κατά του κορωνοιού της παραλλαγής Όμικρον
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τον πολλαπλασιασμό παραγωγής αντισωμάτων για τις υποπαραλλαγές του κορωνοιού ΒΑ.4/ΒΑ.5 επιτυγχάνουν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, σύμφωνα με έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μάλιστα οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια γίνονται ακόμη πιο αποτελεσματικά στους ανθρώπους που έχουν κάνει από δύο έως τέσσερις δόσεις των προηγούμενων εμβολίων.

Τα αναμνηστικά διδύναμα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna κατά της Covid-19 παρέχουν αυξημένη επιπρόσθετη προστασία έναντι των νέων υποπαραλλαγών ΒΑ.4/ΒΑ.5 του κορονοϊού καταγράφει η νέα μελέτη του CDC των ΗΠΑ, η πρώτη που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των ανανεωμένων στη σύνθεση τους εμβολίων, με βάση στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο και όχι εργαστηριακά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο εβδομαδιαίο ιατρικό ενημερωτικό δελτίο «Morbidity and Mortality Weekly Report» των CDC, επιβεβαιώνουν τα αρχικά αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών των ίδιων των εταιριών παραγωγής των εμβολίων, που είχαν δείξει ότι τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια μετά από ένα μήνα οδηγούν στην παραγωγή περισσότερων αντισωμάτων κατά των υποπαραλλαγών ΒΑ.4/ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον, σε σχέση με τα αρχικά μονοδύναμα εμβόλια

Στην μελέτη πάρθηκαν δείγματα πάνω από 360.000 ανθρώπους συγκρίνοντας τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (που στοχεύουν τόσο στον αρχικό κορωνοϊό όσο και στις νεότερες υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον) με τα αρχικά εμβόλια των ίδιων εταιριών.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι μεγαλύτερο όφελος υπήρξε από τα επικαιροποιημένα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 18-49 ετών σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους.

Επίσης καταγράφηκε ότι όταν η χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου Covid-19 γίνεται οκτώ ή περισσότερους μήνες μετά την προηγούμενη δόση, η σχετική επιπρόσθετη αποτελεσματικότητά του είναι 56% στα άτομα 18-49 ετών, 48% στους 50-64 ετών και 43% στους άνω των 65 ετών. Η βελτιωμένη αποτελεσματικότητα πέφτει στο 28% έως 31%, όταν οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται μόνο δύο έως τρεις μήνες μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό.

Δείτε επίσης