Υγεία

Καλοήθη ευρήματα μαστού: Διπλάσιες πιθανότητες να μετατραπεί σε κακοήθεια μελλοντικά

Αναγκαία η ετήσια προληπτική εξέταση

Καλοήθη ευρήματα μαστού: Διπλάσιες πιθανότητες να μετατραπεί σε κακοήθεια μελλοντικά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κύστες και ιναδενώματα που αποτελούν καλοήθεις παθήσεις των μαστών, έχουν αυξημένο κίνδυνο να μετατραπούν σε βάθος 20ετίας σε κακοήθη όγκο.

Μάλιστα οι ειδικοί που πραγματοποίησαν έρευνα στην Ισπανία, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με καλοήθεις παθήσεις του στήθους έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο.

Η πυκνή μάζα στο μαστό μια κύστη ή ένα ιναδένωμα που μια γυναίκα μπορεί να διαπιστώσει στη μαστογραφία ή στον υπέρηχο, προκαλεί ανακούφιση.

Αυτό τουλάχιστον γνώριζε μέχρι τώρα ο γυναικείος πληθυσμός και ειδικά η ηλικιακή ομάδα άνω των 40 που υποβάλλεται σε ετήσιο απεικονιστικό έλεγχο.

Όμως τα νέα δεδομένα από την Ισπανία μας χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς αναφέρουν ότι αυτά τα αθώα ευρήματα μπορεί να μετατραπούν σε κακοήθεια σε βάθος χρόνου. Για αυτό άλλωστε επισημαίνουν την ετήσια ανάγκη προληπτικού ελέγχου κάθε χρόνο.

«Tα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις γυναίκες με καλοήθη ευρήματα στο μαστό να συμμετέχουν σε προγράμματα εξέτασης καρκίνου στο μαστόν επειδή έχουν αυξημένο κίνδυνο και θα μπορούσαν να ωφεληθούν από υψηλότερου βαθμού πρόωρο εντοπισμό καρκίνο στο μαστό» δήλωσε η Marta Román, επιδημιολόγος στο Hospital del Mar.

Σημειώνει ότι επειδή γυναίκες με καλοήθη νόσο στο μαστό έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο μαστού, οι πληροφορίες για την καλοήθη πάθηση στο μαστό μαζί με πληροφορίες για την πυκνότητα μαστού την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστούν ομάδες κινδύνου ώστε να σχεδιαστούν εξατομικευμένες στρατηγικές εξέτασης.

Στην έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες συνέκριναν τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό σε 770.000 γυναίκες. Από αυτές, περίπου 17,800 διαγνώστηκαν με καλοήθη νόσο μαστού και περίπου 11.700 διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού σε διάρκεια 20 χρόνων παρακολούθησης.

Γυναίκες με ιστορικό καλοήθους ευρήματος στο μαστό, όπως ιναδενώματα και κύστεις, ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο μαστού.
Ο κίνδυνος παρέμενε για τουλάχιστον 2 δεκαετίες και ίσχυε άσχετα από την ηλικία.

Περίπου 25 στις 1.000 γυναίκες με καλοήθη πάθηση μαστού διαγνώστηκαν με καρκίνο στο μαστό έναντι 15 στις 1.000 χωρίς παρόμοιο ιστορικό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Environmental Research and Public Health, και παρουσιάστηκαν στο European Breast Cancer Conference.

Δείτε επίσης