Υγεία

Απόφαση βόμβα από το Συμβούλιο Επικρατείας- Επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι στο ΕΣΥ

Αντισυνταγματική η παράταση ως το τέλος του έτους 2022

Απόφαση βόμβα από το Συμβούλιο Επικρατείας- Επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι στο ΕΣΥ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Απόφαση βόμβα από το Ανώτατο Συμβούλιο Επικρατείας. Με απόφαση του δίνει το πράσινο φως για άμεση επιστροφή των υγειονομικών ανεμβολίαστων εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρίνοντας αντισυνταγματική την παράταση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ως το τέλος του 2022.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο έχει προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, έκρινε ότι η απόφαση της παράτασης είναι αντισυνταγματική καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν ως ορίζεται να επαναξιολογήσουν την αναγκαιότητα του μέτρου.

Έτσι από ότι φαίνεται ανοίγει διάπλατα η πόρτα άμεσης επιστροφής των εργαζομένων (γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού προσωπικού) που δεν έχουν εμβολιαστεί, στους υγειονομικούς χώρους που δούλευαν κατά την διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοιού.

Ειδικότερα το Γ' Τμήμα του ΣτΕ με επταμελής αυξημένη σύνθεση με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Την ίδια στιγμή, το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει ότι κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ξεπερνούν τις 21 χιλιάδες. Αφορούν όλες τις ειδικότητες των γιατρών, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.

Δείτε επίσης