Υγεία

Θ. Πλεύρης:Προσωρινό φρένο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από τον υπουργό υγείας

«Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης του Στ.Ε για να εκτιμηθεί στο σύνολό της» απαντά στους εργαζομένους ο υπουργός υγείας

Θ. Πλεύρης:Προσωρινό φρένο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από τον υπουργό υγείας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Φρένο» στους πανηγυρισμούς των ανεμβολίαστων υγειονομικών, βάζει ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας η οποία ουσιαστικά τους ανάβει το πράσινο φως για επιστροφή στο ΕΣΥ.

Ο υπουργός υγείας αναφερόμενος στην σημερινή απόφαση του ΣτΕ, η οποία κρίνει αντισυνταγματική την παράταση του χρονικού περιθωρίου για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς εργαζόμενους, ανέφερε ότι αναμένει την δημοσίευση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ώστε να γίνει πιο λεπτομερής εκτίμηση της.

Αναλυτικότερα ο κ. Πλεύρης δήλωσε για απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας:

«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό.

Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ' Τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολό της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης», καταλήγει στην δήλωση του ο Θάνος Πλεύρης.

Τι αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, που είχαν κρίνει ότι, τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κλπ, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα, ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Οι σύμβουλοι του Επικρατείας στο σκεπτικό τους αναφέρουν ότι, κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας.

Άρα «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με το σκεπτικό των ανώτατων δικαστικών λειτουργών είναι ότι, δεν προκύπτει, «βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022».

ΠΟΕΔΗΝ- Δικαίωση

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, αφού ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά 7.000 υγειονομικούς, στους οποίους περιλαμβάνονται όσοι είναι ανεμβολίαστοι και όσοι επανήλθαν για ένα διάστημα με πιστοποιητικό νόσησης, δεν έκρυψε την ικανοποίηση της.

Μάλιστα χαρακτηρίζουν την απόφαση του ΣτΕ για την επαναφορά των υγειονομικών στο ΕΣΥ ως «δικαίωση» σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι το Συμβούλιο Επικρατείας, «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

«Κατόπιν τούτων οι συνάδελφοι πρέπει να επιστρέψουν άμεσα πίσω στην εργασία τους με καταβολή τουλάχιστον του 50% του μισθού τους από 14/4/2022. Πλήρης δικαίωση της ΠΟΕΔΗΝ που με τη μετριοπαθή στάση της υπέρ του εμβολιασμού, κατά της συνέχισης των αναστολών εργασίας που δεν είχαν κανένα υγειονομικό όφελος μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καλώντας τον υπουργό υγείας να προωθήσει την διάταξη για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.

Δείτε επίσης