Υγεία

Θ.Πλεύρης για την απόφαση του ΣτΕ: θα αξιολογηθεί λεπτομερώς μόλις δημοσιευθεί

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης».

Θ.Πλεύρης για την απόφαση του ΣτΕ: θα αξιολογηθεί λεπτομερώς μόλις δημοσιευθεί
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ξεκάθαρος για το τι θα πράξει δήλωσε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για επιστροφή των χιλιάδων ανεμβολίαστων υγειονομικών στις εργασίες τους στο ΕΣΥ.

Ο κ. Πλεύρης αφού διευκρίνισε ότι θα περιμένει την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών μέχρι τέλη του 2022, τονίζοντας ότι αυτή θα εκτιμηθεί στο σύνολο της. Δεν φέρεται διατεθειμένος να μην ακολουθήσει την απόφαση του δικαστηρίου, ούτε όμως θα θέσει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Οι 2.200 ανεμβολίαστοι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα επιστρέψουν στις δημόσιες υγειονομικές δομές ωστόσο ο κ. Πλεύρης φέρεται αποφασισμένος να διασφαλίσει και την υγεία των πολιτών.

Μάλιστα ο υπουργός υγείας είπε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα εφαρμοστεί ωστόσο θα ληφθεί υπόψιν και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν οι πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης και εξήγησε:

«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης».

Τι αποφάσισε το ΣτΕ

Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ το οποίο συνεδρίασε με ενισχυμένη σύνθεση (επταμελής) έκρινε ότι η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι μη νόμιμη λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να επανέλθουν στην εργασία τους κατόπιν σχετικής αιτήσεως τους.

Παράλληλα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (Covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει από την περασμένη Άνοιξη η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δηλώνουν δικαιωμένοι και μέσω του προέδρου τους τονίζουν: «Πλήρης η δικαίωση της ΠΟΕΔΗΝ που με τη μετριοπαθή στάση της υπέρ του εμβολιασμού τάχθηκε κατά της συνέχισης των αναστολών εργασίας, που δεν είχαν κανένα υγειονομικό όφελος μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Κατόπιν τούτων οι συνάδελφοι πρέπει να επιστρέψουν άμεσα πίσω στην εργασία τους με καταβολή τουλάχιστον του 50% του μισθού τους από 14/4/2022. Το Συμβούλιο της Επικρατείας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να προωθήσει διάταξη για εφαρμογή της εν λόγω απόφασης», τονίζει.

Δείτε επίσης