Υγεία

Πανεπιστήμιο Κάρντιφ: Δύο γονίδια συνδέονται με το Αλτσχάιμερ

Τα ATP8B4 και ABCA1 στο μικροσκόπιο των Ουαλών Ερευνητών

Πανεπιστήμιο Κάρντιφ: Δύο γονίδια συνδέονται με το Αλτσχάιμερ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δύο γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές, έπειτα από πολυετή έρευνα και σύγκριση περισσοτέρων από 32 χιλιάδων γενετικών κωδικών από ασθενείς με νόσο Alzheimer και υγιείς.

Οι επιστήμονες του Cardiff University's Dementia Research Institute από την σύγκριση και έρευνα των χιλιάδων γενετικών κωδικών κατάφεραν και απομόνωσαν δύο γονίδια τα οποία όπως διαπίστωσαν ευθύνονται με την μορφή αυτή της άνοιας το Alzheimer η οποία αποτελεί την επιδημία του 21ου αιώνα και φυσική συνέπεια του αυξημένου προσδόκιμου της ζωής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σπάνιες, βλαβερές γενετικές παραλλαγές στα γονίδια ATP8B4 και ABCA1.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτά τα δύο γονίδια είχαν σπάνιες, βλαβερές γενετικές παραλλαγές και θα μπορούσαν να οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο για Alzheimer.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ενδείξεις γενετικής αλλαγής σε ακόμα ένα γονίδιο, το ADAM10.

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Julie Williams, τα ευρήματα δείχνουν προς συγκεκριμένη επεξεργασία στον εγκέφαλο, που περιλαμβάνει διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα εγκεφάλου και το πώς αυτός επεξεργάζεται τη χοληστερόλη. Αυτές οι διαφορές επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου και οδηγούν στην εμφάνιση νόσου του Alzheimer.

Τέλος η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη βοηθά να διευρυνθεί η γνώση σχετικά με το ποιος έχει κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής άνοιας.

Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ

Η νόσος Alzheimer, η πιο κοινή μορφή άνοιας, είναι νόσος που εξελίσσεται προοδευτικά, καταστρέφοντας τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Όπως και με τις άλλες μορφές άνοιας, πρόκειται για διαταρραχή του εγκεφάλου που οδηγεί σταδιακά σε απώλεια της πνευματικής λειτουργίας και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν, προκαλώντας μια σταθερή μείωση στη μνήμη και τη διανοητική λειτουργία του πάσχοντος. Σήμερα, τα φάρμακα που κυκλοφορούν, επιβραδύνουν τη νόσο και σε συνδυασμό με διάφορες στρατηγικές διαχείρισης (που δίνονται από τον θεραπευτή) μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα αλλά δεν αποκαθιστούν τη νευρολογική βλάβη, που έχει ήδη εγκατασταθεί.

Σε ότι αφορά αίτια της νόσου Αλτσχάιμερ δεν είναι πλήρως γνωστά. Ωστόσο, σημαντικοί παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η γενετική προδιάθεση και η αυξημένη ηλικία. Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία.

Δείτε επίσης