Υγεία

Εμβόλιο γρίπης: Μισό εκατομμύριο Έλληνες εμβολιάστηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων

Οι συνεχόμενες λοιμώξεις και η πτώση της θερμοκρασίας οδήγησε μεγάλη μερίδα των πολιτών να σπεύσουν για το αντιγριπικό εμβόλιο

Εμβόλιο γρίπης: Μισό εκατομμύριο Έλληνες εμβολιάστηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν συνολικά εμβολιαστεί από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι σήμερα με τις τελευταίες δύο εβδομάδες να εμβολιάζονται κατά της γρίπης σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες όλων των ηλικιών.

Υπό τον φόβο των δεκάδων λοιμώξεων που έχουν κάνει απειλητική την εμφάνιση τους αλλά και τα χιλιάδες περιστατικά γριπώδους συνδρομής που στέλνουν πολλούς στα ιατρεία και τα νοσοκομεία, ο κόσμος φαίνεται να ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών που κάνουν λόγο για επιτακτική ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού φέτος.

Παράλληλα η απότομη αλλαγή του καιρού με την πτώση της θερμοκρασίας και το κρύο τα οποία έκαναν εντονότερα τα περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων, οδήγησαν τους Έλληνες μικρούς και μεγάλους να πάνε να εμβολιαστούν.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η γρίπη φέτος θα κυριαρχήσει στη χώρα μας και θα «ανταγωνιστεί» τον κορωνοιό σε αριθμό κρουσμάτων (χωρίς να αποκλείεται και να είναι πιο ισχυρή),οι Έλληνες άρχισαν να εμβολιάζονται κατά της γρίπης, έστω και με σχετική καθυστέρηση.

Έτσι καταγράφηκε αύξηση 30% αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων που εμβολιάστηκαν για την γρίπη, για να αποφύγουν τις επιπτώσεις της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων που σαρώνουν τη χώρα μας.

Από το 1,7 εκατομμύρια των εμβολιασμένων πολιτών ως τα μέσα Νοεμβρίου, σήμερα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πάνω από 2,2 εκατομμύρια, σε συνολικά 2,5 εκατ. εκδοθείσες συνταγές.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκτελεστούν άλλες 300 χιλιάδες συνταγές.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός, ότι από τους 2,2 εκατ. πολίτες οι 1,5 είναι άτομα άνω των 60 ετών, ομάδα για την οποία υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό.

Για φέτος ο συνολικός αριθμός των εμβολίων που έχει προμηθευτεί το υπουργείο υγείας είναι 4,2 εκατομμύρια γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν άλλα δύο εκατομμύρια πολίτες αν θέλουμε να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019 και να τα ξεπεράσουμε.

Χαμηλά οι εμβολιασμοί σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε παιδιά και ενήλικες με αλλεργικό άσθμα και άλλες χρόνιες παθήσεις είναι σχετικά χαμηλός.

Στις ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής μόνο 230 χιλιάδες άτομα, ενώ οι άνθρωποι που φροντίζουν ή μένουν με άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου είναι 360 χιλιάδες άτομα.

Δείτε επίσης