Υγεία

Ξεκινά νωρίτερα η επιδημία της γρίπης και στην Ελλάδα – Κορύφωση αρχές Ιανουαρίου

Η Ελλάδα στις έξι Ευρωπαικές χώρες που καταγράφεται θετικότητα στα τεστ της γρίπης άνω του 10%

Ξεκινά νωρίτερα η επιδημία της γρίπης και στην Ελλάδα – Κορύφωση  αρχές Ιανουαρίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η γρίπη ξεκίνησε δύο μήνες νωρίτερα και πλέον μας δείχνει τις άγριες διαθέσεις της αφού τα κρούσματα καθημερινά αυξάνονται και εξαπλώνονται ταλαιπωρώντας χιλιάδες πολίτες.

Την διαπίστωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει όχι μόνο η Ευρωπαική Έκθεση αλλά και οι Έλληνες γιατροί που πλέον μιλούν για αυξημένα κρούσματα της γρίπης λίγες ημέρες πριν μπούμε και τυπικά στο χειμώνα.

Σύμφωνα λοιπόν, με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, όπου επικαλείται στοιχεία από Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία η γρίπη έφτασε πρώιμα σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα μας περιλαμβάνεται μεταξύ των έξι ευρωπαϊκών κρατών, στα οποία καταγράφεται θετικότητα στα τεστ γρίπης άνω του 10%.

Το ECDC επικαλούμενο στοιχεία για την εβδομάδα 14 έως 20 Νοεμβρίου, σημειώνουν πως Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που βιώνουν εποχική δραστηριότητα της γρίπης, με πάνω από 10% θετικότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα και το στέλεχος του ιού A (H3) να είναι κυρίαρχο.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί τονίζουν πως Γερμανία, Καζακστάν, Μάλτα, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία) αναφέρουν εκτεταμένη δραστηριότητα της γρίπης.

Σε ότι αφορά το ποσοστό όλων των δειγμάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας από ασθενείς στη χώρα μας που παρουσιάζουν συμπτώματα "γριπώδους συνδρομής" και είναι θετικό σε ιό της γρίπης, παρέμεινε σταθερό στο 12%.

Η έκθεση αναφέρει ότι από τα συστήματα επιτήρησης των ευρωπαϊκών χωρών εντόπισαν ιούς γρίπης τύπου Α όσο και τύπου Β, με το υποστέλεχος Α (Η3) να είναι κυρίαρχο.

Όπως άλλωστε είναι γνωστό τα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, είναι 2 ασθενείς που είχαν γρίπη τύπου Α και 1 τύπου Β, ενώ από όσους νοσηλεύτηκαν σε απλούς θαλάμους 63 είχαν ιούς τύπου Α και 3 τύπου Β.

Δείτε επίσης