Υγεία

AIDS: Το «Εμβόλιο» για τους πολίτες που είναι επικίνδυνοι να προσβληθούν από τον ιό

Πότε υπογράφεται η απόφαση, πότε θα είναι διαθέσιμη στη χώρα η προληπτική θεραπεία και ποιους αφορά

Έιτζ: Το «Εμβόλιο» για τους πολίτες που είναι επικίνδυνοι  να προσβληθούν από τον ιό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη αναμένεται να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και Υγείας με την οποία θα ξεκινήσει από το 2023 να διατίθεται η προφυλακτική αγωγή για το έιτζ.

Πρόκειται για θεραπεία που αφορά ειδικό πληθυσμό ο οποίος είναι ευάλωτος στο έιτζ (λόγω συνθηκών διαβίωσης) και θα συνταγογραφείται από εξειδεικευμένους και έμπειρους λοιμωξιολόγου γιατρούς για το έτζ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την διάρκεια του 34ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS, με την υπογραφή της σχετικής απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων, ο πολίτης που ανήκει στον ειδικό πληθυσμό θα μπορεί να λαμβάνει την προφυλακτική θεραπεία κατά του ιού HIV– PrEP.
Ειδικότερα, η εν λόγω απόφαση θα εκδοθεί παράλληλα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας η οποία θα έχει να κάνει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω της ΗΔΙΚΑ, των αντιρετροϊκών φαρμάκων για τους πολίτες που ζουν με HIV.

Η απόφαση για την PrEP θα αναφέρει ποια άτομα θα έχουν το δικαίωμα να τη λάβουν διότι πρόκειται για ειδικό πληθυσμό, ποιοι γιατροί θα μπορούν να τη συνταγογραφήσουν και ποια θα είναι τα σκευάσματα.

Εντός του Δεκέμβρη ή το αργότερο αρχές Ιανουαρίου θα γίνει η συζήτηση και διαπραγμάτευση για τα σκευάσματα τα οποία πιθανότατα να είναι χάπια και αποτελούν θεραπείες για τον HIV.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη η PrEP θεραπεία μπορεί να χορηγείται είτε σε καθημερινή βάση ή on demand, δηλαδή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο ο πολίτης έχει την υποψία ότι μπορεί να εκτεθεί στον ιό.

«Η προτεραιοποίηση έχει να κάνει με την αυξημένη πιθανότητα που έχει κάποιος να μολυνθεί με τον HIV. Θα υπάρξουν και καμπάνιες ενημέρωσης προκειμένου να γίνει γνωστό σε όλους και ειδικά τους νεότερους ποιες είναι οι συνθήκες που μπορεί να εκθέσουν έναν άνθρωπο στον κίνδυνο να μολυνθεί με HIV. Αυτοί θα έχουν προτεραιοποίηση σε πρώτη φάση και όσο προχωράει το πρόγραμμα θα αξιολογείται και θα βελτιωθεί περισσότερο στο μέλλον. Δικαίωμα συνταγογράφησης θα έχουν γιατροί που έχουν εκπαιδευτεί είτε από την εταιρεία λοιμώξεων είτε από την εταιρεία για την μελέτη και αντιμετώπιση του AIDS, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφήσουν PrEP ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης με το Σύστημα Υγείας. Το κόστος αποζημίωσης θα καθοριστεί μετά από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης στην αρμόδια επιτροπή και αρχικά θα αφορά ένα μηναίο σχήμα χορήγησης, ενώ όσοι τη λαμβάνουν θα είναι δωρεάν. Στη συνέχεια όσο διευρύνονται τα κριτήρια χορήγησης ή για όσους θα ήθελαν να λάβουν την προφυλακτική αγωγή, θα μπορούσαν να υπάρχουν και επιλογές να τη λαμβάνουν με μια συμμετοχή, που μπορεί να αντέξει ο πολίτης», ανέφερε η Γενική Γραμματέας.

Πως θα χορηγείται η PrEP

Η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής που ουσιαστικά είναι ένα είδος εμβολίου για το έιτζ στον ειδικό πληθυσμό θέτει ως βασικό όρο ο πολίτης να έχει αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης για τον HIV.

Κατά την διάρκεια της θεραπείας του πολίτη η ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη, ώστε να εξασφαλίζεται ότι το άτομο την λαμβάνει με τον σωστό τρόπο, αλλά και για να δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω εξετάσεις.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες των παγκόσμιων φορέων υγείας συνιστούν τακτική εξέταση για HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και περιοδικό έλεγχο των επιπέδων της κρεατινίνης για να αποφεύγονται τυχόν παρενέργειες της αγωγής στους νεφρούς ή το ήπαρ.

Από τα δεδομένα στο εξωτερικό έχει αποδειχτεί ότι η αποτελεσματικότητα της αγωγής πλησιάζει το 99%, γεγονός που σημαίνει ότι αποτρέπει το ενδεχόμενο σεξουαλικής μετάδοσης του HIV.

Από στοιχεία που έρχονται από την Αυστραλία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που χορηγείται η προφυλακτική θεραπεία για το έιτζ, καταγράφηκε ότι η χρήση της συσχετίζεται με μειωμένο αριθμό νέων HIV λοιμώξεων. Για αυτό άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά από το 2015 τη χρήση της σε όλα τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό HIV.

Τι είναι η θεραπεία

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» τον περασμένο Σεπτέμβριο που ψηφίστηκε το άρθρο σύμφωνα με το οποίο σύντομα θα είναι διαθέσιμη η προφυλακτική θεραπεία για το έιτζ, είχε χαιρετίσει αυτήν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και εκφράζοντας τη βαθύτατη ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, καθώς η διάθεση της PrEP αποτελούσε πάγιο αίτημα του Συλλόγου, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

H PrEP είναι αγωγή με χάπια που λαμβάνεται είτε καθημερινά είτε πριν και μετά από κάποια σεξουαλική επαφή σε συγκεκριμένη δοσολογία, και παρέχει - για όσο διαρκεί η λήψη της - πλήρη προστασία απέναντι στον ιό, αποτρέποντας την μετάδοσή του σε οροαρνητικά στον HIV άτομα. Η προληπτική αγωγή έχει εγκριθεί από το 2016 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και διατίθεται επί σειρά ετών μεταξύ άλλων στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την μείωση των νέων μολύνσεων HIV, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

Δείτε επίσης