Υγεία

Καρκίνος μαστού: Η διακοπή καπνίσματος αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης

Τι έδειξε πολυετής έρευνα στην Ταιβάν

Καρκίνος μαστού: Η διακοπή καπνίσματος αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πολυετής έρευνα στην Ταιβάν, διαπίστωσε ότι η διακοπή του καπνίσματος, αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο μαστού που χτυπά στην συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών γυναίκες.

Είναι γνωστό ότι το τσιγάρο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για δεκάδες νεοπλάσματα όπως καρκίνο στον πνεύμονα, αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που έρχεται από Ασιατική χώρα καταγράφει ότι οι ασθενείς με καρκίνο μαστού που καπνίζουν έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας (25%), σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancers καταδεικνύει ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο κατά περισσότερο από 50% έναντι όσων συνεχίζουν το κάπνισμα.

Ειδικότερα στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 54 χιλιάδες γυναίκες με νεοδιάγνωση καρκίνου μαστού, από την Ταιβάν, την χρονική περίοδο από το 2011-2017.

Σε αυτήν καταγράφηκαν χαρακτηριστικά της νόσου και των διατροφικών συνηθειών των ασθενών όπως και η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Από τα στοιχεία που εξήχθησαν επιβεβαιώθηκε ότι η συνολική θνητότητα όπως και η ειδική από τη νόσο θνητότητα ήταν αυξημένες κατά 22% και 25% αντίστοιχα στους καπνιστές έναντι των μη καπνιστών μετά από την προσαρμογή των δεδομένων για μια σειρά παραγόντων όπως η ηλικία, το στάδιο, ο δείκτης μάζας σώματος, η συνύπαρξη άλλων χρόνιων νοσημάτων και το είδος της θεραπείας που έλαβαν.

Ειδικά για τις γυναίκες άνω των 55 ετών ο κίνδυνος αυξανόταν πολύ περισσότερο ενώ στην υποομάδα των ασθενών με προχωρημένη νόσο (στάδια ΙΙΙ και IV) δεν φάνηκε να υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών.

Όταν συγκρίθηκαν οι ασθενείς που συνέχιζαν να καπνίζουν μετά τη διάγνωση έναντι όσων σταμάτησαν το κάπνισμα, οι καπνιστές είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, ιδίως οι γυναίκες ηλικίας 45-64 ετών.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι επάγει μεταλλάξεις του γονίδιου TP53 που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Όμως, το κάπνισμα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης δεύτερων νεοπλασμάτων κυρίως στον πνεύμονα αλλά και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της αντινεοπλασματικής θεραπείας.

Τέλος η μελέτη κατέγραψε για μια ακόμη φορά την τεράστια σημασία της διακοπής του καπνίσματος η οποία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου αλλά και της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.

Δείτε επίσης