Υγεία

Αντιβιοτικά: Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν χρηματοδοτούν έρευνες

Διστάζουν εξαιτίας του υψηλού κόστους

Αντιβιοτικά: Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν χρηματοδοτούν έρευνες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το υψηλό κόστος για των ερευνών για νέα αντιβιοτικά και γενικότερα φάρμακα κατά των μικροβίων αποτρέπει τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν σε προκλινικές μελέτες.

«Τα αντιβιοτικά ερευνούνταν σε όλες τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες", ανέφερε πρόσφατα στο συνέδριο "Scheele" στο Warnemünde της Γερμανίας, η δρ Ulrike Holzgrabe, ανώτερη καθηγήτρια φαρμακευτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Würzburg. Σήμερα, σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν αποσυρθεί από αυτόν τον τομέα.

Βέβαια συνεχίζουν να πραγματοποιούνται αρκετές έρευνες στα πανεπιστήμια, όμως υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης για την προηγμένη προκλινική φάση καθώς και για τις ακόμη πιο δαπανηρές κλινικές δοκιμές.

«Όταν έχετε πραγματικά ένα νέο αντιβιοτικό έτοιμο για λανσάρισμα στην αγορά, έχετε επενδύσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντούτοις μόνο σε περιορισμένο βαθμό - είναι αυνόητο και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν θέλει πλέον να αναπτύσσει αντιβιοτικά", εξήγησε η Holzgrabe, η οποία η ίδια εστιάζει την έρευνά της στα αντιμολυσματικά.

Όπως αναφέρει η Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά φαρμάκου την τελευταία δεκαετία σχεδόν δώδεκα νέες ουσίες ωστόσο σύμφωνα με την Holzgrabe, πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για μετεξελίξεις και τροποποιήσεις ήδη υπαρχόντων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της "Verband der forschenden Pharma-Unternehmen κ. Han Steutel, το γεγονός ότι ολοένα και λιγότερα αντιβιοτικά βγαίνουν στην αγορά οι εταιρείες του φαρμακευτικού και βιοτεχνολογικού τομέα φτάνουν στα όρια του οικονομικά δικαιολογημένου για αυτές - και αρκετές έχουν ήδη αναγκαστεί να τα παρατήσουν.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες αναπτύσσουν νέα αντιβιοτικά κατά των πολυανθεκτικών μικροβίων. Όμως τα νέα αντιβιοτικά είναι πολύ λίγα για να ξεφύγουν από το πρόβλημα της αντίστασης μακροπρόθεσμα. Ο λόγος είναι ότι, παρόλο που τα συστήματα υγείας των βιομηχανικών χωρών θέλουν να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά που καταπολεμούν την ανθεκτικότητα, όταν είναι απαραίτητο, δεν συμβάλλουν σχεδόν καθόλου οικονομικά σε αυτή την "ανθεκτικότητα».

Δείτε επίσης