Υγεία

Τρεις ιοί «δοκιμάζουν» το αναπνευστικό μας σύστημα αυτόν τον χειμώνα

Η λοιμωξιολόγος του «Ευαγγελισμού» Π. Κατσαούνη εξηγεί στο «Vradini.gr» γιατί το ΕΣΥ «απειλείται» περισσότερο από τη γρίπη σε σχέση με τον κορωνοϊό φέτος

Τρεις ιοί «δοκιμάζουν» το αναπνευστικό μας σύστημα αυτόν τον χειμώνα
Αρθρογράφος: Σταυρούλα Σπυριδάκου
Από Σταυρούλα Σπυριδάκου

Πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πιθανότατα από την γρίπη και όχι από τον κορωνοϊό «βλέπουν» για τον φετινό χειμώνα οι επιστήμονες, προτρέποντας τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να προστατευθούν.

Το γεγονός ότι φέτος η γρίπη ήρθε δύο μήνες νωρίτερα και πλέον τα κρούσματα της έχουν αρχίσει να αυξάνονται, έχουν θέσει σε συναγερμό τους γιατρούς.

«Την γρίπη την είχαμε συνηθίσει να εμφανίζεται περισσότερο στα τέλη Δεκέμβρη με αρχές Ιανουαρίου και κορύφωση αυτής τον Μάρτιο. Φέτος όμως η εμφάνιση της γρίπης έγινε νωρίτερα με αποτέλεσμα αυτήν την περίοδο τα κρούσματα γρίπης να έχουν αυξητική τάση», εξηγεί στο Vradini.gr η κ. Παρασκευή Κατσαούνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Συντονίστρια Ομάδας Λοιμώξεων Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Παράλληλα η κ. Κατσαούνου αναφέρει ότι ήδη στη ΜΕΘ νοσηλεύονται δύο ασθενείς με επιπλοκές από γρίπη, τονίζοντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια λόγω του κορωνοϊού την είχαμε ξεχάσει και λόγω της χρήσης της μάσκας.

«Έχουμε περιστατικά με γρίπη όχι πολλά, την περασμένη εβδομάδα είχαμε 2 στην μονάδα» εξηγεί η κ. Κατσαούνου ενώ στην ερώτηση, αν υπάρχει κίνδυνος διπλής επιδημίας ή ακόμη και τριδημίας η κ. Κατσαούνου λέει: «Έχουμε τρεις ιούς που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, που θα μας ταλαιπωρήσουν αυτόν τον χειμώνα. Δεν αποκλείεται να έχουμε αρκετά περιστατικά χωρίς να χρειάζεται να πιεστεί το σύστημα».

Η λοιμωξιολόγος επισημαίνει, μάλιστα, ότι φέτος είναι πιο πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξημένα κρούσματα ασθενών με γρίπη που θα χρειαστούν νοσηλεία ακόμη και στις ΜΕΘ.

Η κ. Κατσαούνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί παράλληλη συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης και άλλου αναπνευστικού ιού (όπως ο συγκυτιακός), ωστόσο όπως διευκρίνισε «δεν το έχουμε δει ακόμη».

Το γεγονός πάντως ότι ο πληθυσμός έχει αρχίσει να εμβολιάζεται για την γρίπη αλλά και το ότι υπάρχουν θεραπείες με τα αντιικά φάρμακα για τα στελέχη Α και Β του κορωνοϊού, εκτιμά ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποτροπή των πολλών περιστατικών γρίπης που θα χρειαστούν νοσηλεία και μάλιστα στις ΜΕΘ.

«Πιστεύω ότι θα αποφύγουμε να πιεστεί το σύστημα καθώς ο κόσμος σπεύδει να εμβολιαστεί και έχουμε και την αντιική θεραπεία για την γρίπη» καταλήγει η λοιμωξιολόγος του «Ευαγγελισμού», τονίζοντας την ανάγκη του αντιγριπικού εμβολιασμού αλλά και για τον κορωνοϊό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Δείτε επίσης