Υγεία

Θάνος Πλεύρης: Ποια τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου

Τρία καυτά θέματα στον χώρο της υγείας αναζητούν λύσεις

Θάνος Πλεύρης: Ποια τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα 24ωρο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη και ενώ οι γιατροί ζητούν την πλήρη απόσυρση του, το υπουργείο υγείας φέρεται αποφασισμένο να δώσει απαντήσεις σε τρία καυτά ζητήματα που αφορούν τον χώρο της υγείας.

Το πρώτο είναι να πείσει τους υγειονομικούς γιατρούς να αποδεχθούν την παράλληλη απασχόληση τους στον ιδιωτικό τομέα, το δεύτερο είναι η επιστροφή των ανεμβολίαστου προσωπικού στο ΕΣΥ υπό προυποθέσεις και το τρίτο αφορά τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού που δυστυχώς δεν προχωρά παρότι μπαίνουμε στον Δεκέμβριο όπου υποτίθεται θα επιβάλλονταν ποινές στους πολίτες που δεν είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα για προσωπικό γιατρό.

Πρόκειται για νομοσχέδιο, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί (ΕΙΝΑΠ), το οποίο “ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας”.

Οι γιατροί, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 28/11 τριήμερες κινητοποιήσεις, ζητούν την απόσυρση του Νομοσχεδίου το οποίο υπογράφει η αναπληρώτριας Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Πάντως το νομοσχέδιο, αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη (1/12), ημέρα κατά την οποία οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν άκόμη μια 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση καθώς και πορεία διαμαρτυρίας που θα καταλήξει στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι το νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για την δημόσια υγεία ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών γιατρών δήλωσε: «Τα νοσοκομεία ανήκουν σε όλο το λαό, δεν ανήκουν στους συνδικαλιστές. Ανήκουν σε όλο το λαό και ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις».

Ο υπουργός υγείας αναφέρει ότι το νέο σχέδιο νόμου, έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:

-περιλαμβάνει μεσοσταθμική αυξηση κατά 10% στους μισθούς των γιατρών με επιπλέον κίνητρα (επίδομα 400 ευρώ) στους αναισθησιολόγος, όσους εργάζονται στις ΜΕΘ και στα ΤΕΠ.

-περιλαμβάνει την κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών σε νοσοκομεία και Κ.Υ, όταν οι θέσεις αυτές βγαίνουν “άγονες” στις προκηρύξεις (κυρίως στις νησιωτικές περιοχές και σε κάποιες ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη διαθεσιμότητας). Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε ιδιώτες για την κάλυψη των θέσεων.

-δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του δημοσίου, όταν εξαντλήσουν τα ωράρια εργασίας και εφημεριών στο ΕΣΥ και αφού συμπληρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων, να κάνουν “ήπιο ιδιωτικό έργο, μία φορά την εβδομάδα”, συμπληρώνοντας τα εισοδήματά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας κ. Μίνα Γκάγκα η οποία με δηλώσεις της σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΙ υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά για την παράλληλη απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, ότι αυτή δεν είναι υποχρεωτική.

Οι εκπρόσωποι του Πανυγιειονομικού Μετώπου που συγκάλεσε ο ΙΣΑ, ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, δήλωσε πως οι γιατροί διεκδικούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα της οικονομικής τους δυνατότητας:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και όχι να αποδυναμωθεί περαιτέρω με την υπερεργασία των σκληρά εργαζόμενων και κακώς αμειβόμενων ιατρών του. Ζητούμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των μισθών στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ο γιατρός θα πρέπει να αμείβεται επαρκώς, για να μπορεί να επιβιώσει και να ασκεί το εκπαιδευτικό του έργο. Θα πρέπει άμεσα να παγώσει κάθε νομοθετική ρύθμιση και να ξεκινήσει διάλογος με τους Φορείς, με στόχο τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας, σε νέες βάσεις», τόνισε.

Δείτε επίσης