Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων στους ετερόφυλους

Για το 2022 ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι έχουν διαγνωστεί και δηλωθεί 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης εκ των οποίων τα 343 αφορούν άνδρες και τα 87 γυναίκες

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων στους ετερόφυλους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με σύνθημα «Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο» ο σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» καλεί τον κόσμο να εξεταστεί, σήμερα 1 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Η δωρεάν εξέταση πραγματοποιείται στην πλατεία Μοναστηρακίου από τις 11 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι και το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι Οροθετικοί είναι η πολυτιμότητα του προληπτικού διαγνωστικού ελέγχου.

Με την έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης τα άτομα που ζουν με τον ιό έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Οφείλουμε ως κοινωνία να αποβάλλουμε τα στερεότυπα και τους φόβους του στιγματισμού και να συμβάλουμε στην καταπολέμηση του HIV ακολουθώντας την απλή διαδικασία του τεστ» τονίζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Σήμερα παγκοσμίως γίνονται εκδηλώσεις για το έιτζ και για τον τρόπο πρόληψης της ασθένειας αυτής. Στην χώρα μας η κατάσταση σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι σχετικά καλή αφού τα κρούσματα διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του έιτζ είναι 16.743, καταλαμβάνοντας τη δέκατη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο των 26 χωρών που έχει καταγράψει ο ECDC.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έως και το τέλος Οκτωβρίου, από την αρχή της επιδημίας έχουν συνολικά καταγραφεί στην Ελλάδα 19.731 κρούσματα, εκ των οποίων οι 11.908 έχουν εμφανίσει AIDS, 11.908 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή και 3.309 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Για το 2022 ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι έχουν διαγνωστεί και δηλωθεί 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 343 (79,8%) αφορούν άνδρες και τα 87 (20,2%) γυναίκες.

Ωστόσο εκείνο που προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους λοιμωξιολόγους είναι η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως στους ετερόφυλους άνδρες και γυναίκες την στιγμή που στον χώρο των ομοφυλόφιλων υπάρχει πτωτική τάση.

Το γεγονός της αύξησης των κρουσμάτων στους ετερόφυλους άνδρες και γυναίκες αποδίδεται στην χαλάρωση των μέτρων προστασίας ανέφεραν οι ειδικοί σε πρόσφατο συνέδριο που έγινε για το έιτζ. Μεγάλη δε ανησυχία και προβληματισμός υπάρχει και για τις επιπτώσεις του AIDS κατά την διάρκεια της πανδημίας στην ομάδα των μεταναστών αλλά και στων χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Παράλληλα οι γιατροί επισημαίνουν την ανάγκη κατάργησης των περιορισμών στην εισαγωγή self tests για τον HIV στην Ελλάδα, λέγοντας πως πρέπει να αρθεί, προκειμένου να είναι πιο εύκολη και γρήγορη η διάγνωση.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι για να εισαχθούν τα συγκεκριμένα test απαιτείται εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

Δείτε επίσης