Υγεία

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της μελέτης για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Σε κλινική δοκιμή φάσης "3" το αντίσωμα Lecanemab που επιβραδύνει σε σημαντικό βαθμό την νοητική πτώση

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της μελέτης για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μελέτης που αφορούν φαρμακευτικό σκεύασμα για το Αλτσχάιμερ.

Από τις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιούνται που δημοσιεύθηκαν περιοδικό New England Journal of Medicine, καταγράφηκε στους ασθενείς με αυτήν την μορφή άνοιας, ότι υπήρξε σε ποσοστό 27% επιβράδυνση της νοητικής έκπτωσης.

Οι εταιρείες Eisai (Ιαπωνία) και Biogen (ΗΠΑ) παρουσίασαν πριν μερικές ημέρες στο συνέδριο Clinical Trials on Alzheimer's Disease (CTAD), στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια τα αποτελέσματα από τη μεγάλη παγκόσμια επιβεβαιωτική κλινική μελέτη Φάσης 3 "Clarity AD" του Lecanemab.

Οι ερευνητές αναφέρθηκαν εκτενώς στο ερευνητικό αντίσωμα κατά του του β αμυλοειδούς (Αβ) για τη θεραπεία της ήπιας νοητικής διαταραχής (MCI) και της ήπιας άνοια τύπου Αλτσχάιμερ (AD) (συλλογικά γνωστή ως πρώιμη AD) με επιβεβαιωμένη παρουσία παθολογίας αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Ο καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (νοσοκομείο "Αιγινήτειο") Νίκος Σκαρμέας, συνοψίζει τα κύρια ευρήματα της μελέτης η οποία διήρκησε ενάμισι χρόνο και συμμετείχαν 1.795 ασθενείς με πρώιμη AD (ομάδα Lecanemab: 898 ομάδα εικονικού φαρμάκου: 897) σε 235 τοποθεσίες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν 1:1 για να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο είτε Lecanemab ενδοφλέβια κάθε δύο εβδομάδες.

Από ότι καταγράφηκε η ομάδα που έλαβε Lecanemab παρουσίασε επιβράδυνση της νοητικής έκπτωσης κατά 27%.

Η διαφορά στους ρυθμούς νοητικής έκπτωσης ανάμεσα στο εικονικό φάρμακο και το Lecanemab άρχισε ήδη να παρατηρείται ήδη από τους πρώτους έξι μήνες και παρουσίασε σταδιακή αύξηση με την πρόοδο της μελέτης. Μάλιστα η θεραπεία με Lecanemab έδειξε 31% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης στο επόμενο στάδιο της νόσου.

Βάσει των στατιστικών μοντέλων εκτιμάται ότι οι ασθενείς στην ομάδα του lecanemab χρειάζονται 25,5 μήνες για να πέσουν στο ίδιο νοητικό επίπεδο με αυτό που οι ασθενείς του εικονικού φαρμάκου φτάνουν στους 18 μήνες, υποδηλώνοντας επιβράδυνση της νοητικής εξέλιξης κατά 7,5 μήνες.

Επίσης διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στο φορτίου του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο στους ασθενείς που έλαβαν Lecanemab σε σχέση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Παρόμοιες θετικές επιδράσεις σημειώθηκαν και για άλλους βιοδείκτες της νόσου.

Η εν λόγω ουσία είχε και παρενέργειες που επικεντρώνονται στις εγκεφαλικές αιμορραγίες και οίδημα. (Lecanemab: 17,3% εικονικό φάρμακo: 9,0%), και εγκεφαλικό οίδημα (Lecanemab: 12,6%, εικονικό φάρμακο: 1,7%).

Δείτε επίσης