Υγεία

Γρίπη: Άλλοι τρεις άνθρωποι στη ΜΕΘ- Ξεκίνησε η έξαρση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αυξήθηκαν κατά 8,4% οι επισκέψεις στον γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής- Δύσκολος ο Χειμώνας προβλέπουν οι Ευρωπαίοι ειδικοί

Γρίπη: Άλλοι τρεις άνθρωποι στη ΜΕΘ- Ξεκίνησε η έξαρση σε Ελλάδα και Ευρώπη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στους πέντε έχουν φτάσει οι άνθρωποι που νοσηλεύονται με γρίπη στις μονάδες εντατικής θεραπείας Ελληνικών νοσοκομείων, κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Η γρίπη πλέον εμφανίζει αυξητική τάση στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα 21-17 Νοεμβρίου άλλοι τρεις ασθενείς μεταφέρθηκαν σε μονάδες ΜΕΘ λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν από την γρίπη, φτάνοντας συνολικά 5 ανθρώπους. Μια γυναίκα 78 χρόνων ήταν την περασμένη εβδομάδα το πρώτο θύμα της γρίπης για φέτος, η οποία εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές προτού εισαχθεί για νοσηλεία.

Από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ διαπιστώνεται ότι εκτός από την αύξηση των διαπιστωμένων κρουσμάτων (από αρχές Οκτωβρίου μέχρι και 27 Νοεμβρίου), που είναι 20, έχει καταγραφεί μεγάλη επισκεψιμότητα στους γιατρούς ασθενών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Η παράλληλα, αύξηση των ασθενών που επισκέφτηκαν γιατρούς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής ήταν 8,4% και τα συμπτώματα που εμφάνισαν ήταν αιφνίδια έναρξη πυρετού ή καταβολής ή πονοκεφάλου ή μυαλγιών και βήχα ή πονόλαιμο ή δύσπνοια.

Κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις, κατά εβδομάδα

Το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι από τις 3 Οκτωβρίου έως και σήμερα έχουν εξεταστεί στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης όλης της χώρας 359 "ύποπτα" κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς. Τα 20 (5,6%) βγήκαν θετικά στους ιούς, με υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και Α (Η3Ν2).

Εβδομάδα

"Ύποπτα" δείγματα

Θετικά στη γρίπη

Υπότυπος

3 - 9 Οκτωβρίου

35

1

Α(Η1Ν1)pdm09

10 - 16 Οκτωβρίου

32

1

A(H1N1)pdm09

17 - 23 Οκτωβρίου

59

1

A(H3N2)

24 - 30 Οκτωβρίου

39

0

-

31 Οκτωβρίου - 6 Νοεμβρίου

64

2

A(Η3Ν2)

7 - 13 Νοεμβρίου

49

6

Α(Η3Ν2)

14 - 20 Νοεμβρίου

44

7

Α(Η3Ν2)

21 - 27 Νοεμβρίου

37

2

Α(Η3Ν2)

ΣΥΝΟΛΟ

359

20

2 Α(Η1Ν1), 18 Α(Η3Ν2)

Έκθεση ECDC – Μεγάλη διασπορά της γρίπης αλλά και του συγκυτιακού ιού

Και η σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρατηρεί αυξημένη διασπορά γρίπης και συγκυτιακού ιού, χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου για συνύπαρξη κορωνοιού, γρίπης και RSV. Μάλιστα όπως σημειώνουν οι ειδικοί αυτοί οι τρεις ιοί αναμένεται να έχουν υψηλό αντίκτυπο στις υπηρεσίες Υγείας και στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως, από τον Οκτώβριο, αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω γρίπης, με τους πληθυσμούς άνω των 55 ετών να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των κρουσμάτων.

Παράλληλα οι λοιμωξιολόγοι – παθολόγοι του ECDC συνεχίζουν να παροτρύνουν τις ευάλωτες ομάδες όπως ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες, άτομα με υποκείμενες παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις και εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας να πάνε να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης και της CoViD.

«Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την CoViD και την εποχική γρίπη» υπογραμμίζουν.

Τέλος συστήνουν όλους να προστατεύονται με απλά, αλλά αποτελεσματικά μέτρα: από τον τακτικό καθαρισμό των χεριών, τη χρήση μάσκας, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστα, κλειστά περιβάλλοντα με ανεπαρκή αερισμό, έως την απομάκρυνση από άλλους όταν είναι άρρωστοι με αναπνευστικό ιό.

Δείτε επίσης