Υγεία

Γιάννης Κωτσιόπουλος: «Θεσμός κατ΄οίκον νοσηλείας "Hospital@Home"

Πως θα λειτουργήσει ποιους ασθενείς αφορά - από που θα χρηματοδοτηθεί

Γιάννης Κωτσιόπουλος: «Θεσμός κατ΄ οίκον νοσηλείας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τους πρώτους μήνες του 2023 θα τεθεί σε λειτουργία ένας θεσμός που θα ανακουφίσει πολλούς ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο θεσμός του κατ’ οίκον νοσηλείας, Hospital@Home"αφορά ένα μεγάλο εύρος ασθενών παιδιών και ενηλίκων οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν εξειδικευμένη και μακροχρόνια φροντίδα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κ. Γιάννη Κωτσιόπουλο το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και θα αφορά εκατοντάδες ασθενείς με καρκίνο, χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, η μυασθένεια, η κυστική ίνωση, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και χρόνια νοσήματα άλλων συστημάτων.

Η νοσηλεία αυτών των ασθενών θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη από εξειδικευμένες ομάδες επαγγελματιών Υγείας, ιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν κατάλληλα για να παράσχουν τη συγκεκριμένη πολύτιμη υπηρεσία. Επιπλέον, η φροντίδα των ασθενών θα υποστηρίζεται από τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως τα συστήματα τηλε-συμβουλευτικής.

Το πρόγραμμα κόστους 14 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το 2025, θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο υγείας η αρχή θα γίνει με το νοσοκομείο "Άγιος Σάββας", στο οποίο έχει γίνει μελέτη για την κατ’ οίκον φροντίδα των ογκολογικών ασθενών. Η σχετική μελέτη, με τίτλο "ΟΙΚΟΘΕΝ" εξέτασε σε βάθος τι χρειάζεται, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε ασθενείς με καρκίνο που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις να κάνουν τις θεραπείες τους στο σπίτι τους, με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή. Στόχος μας είναι να ακολουθήσουν την εφαρμογή της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας και άλλα ογκολογικά νοσοκομεία στη χώρα.

Εξίσου ώριμη είναι και η έναρξη της Παιδιατρικής Κατ’ Οικον φροντίδας, καθώς εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί πιλοτικά η υπηρεσία αυτή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη του ομότιμου καθηγητή Παιδιατρικής - Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννη Ν. Τσανάκα, ο οποίος έχει αφιερώσει πολύ κόπο ώστε οι προσπάθειές του να βρουν μιμητές και σε άλλα νοσοκομεία.

Δείτε επίσης