Υγεία

Κορωνοϊός: Για πόσο καιρό παραμένει μολυσματικός σε τρόφιμα και συσκευασίες

Έρευνα του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον απαντά σε φλέγον ερώτημα

Κορωνοϊός: Από 24 ώρες έως και μια εβδομάδα μπορεί να παραμένει στα τρόφιμα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Από μία ημέρα έως και μία εβδομάδα μπορεί ο κορωνοϊός να παραμείνει μολυσματικός σε διάφορα τρόφιμα αλλά και στις συσκευασίες τους.

Αυτό έδειξε έρευνα που έγινε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον της Αγγλίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το ποσοστό να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό από τα τρόφιμα και τα φρούτα παραμένει χαμηλός.

Ειδικότερα το ρεπορτάζ που μετέδωσε το BBC αναφερόμενο στην έρευνα των Άγγλων επιστημόνων τόνισαν ότι ο κορωνοϊός είναι δυνατόν να παραμείνει μολυσματικός μέχρι και μία εβδομάδα στα τρόφιμα και τις συσκευασίες αυτών.

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να «εμβολιάσουν» τρόφιμα και συσκευασίες με τον ιό επιλέγοντας αυτά που πωλούνται χύμα στα παντοπωλεία και στα αρτοποιεία, όπως μήλα, πιπεριές, τυρί, ζαμπόν, ελιές, ψωμί και κρουασάν. Επίσης οι συσκευασίες που εξετάστηκαν περιλάμβαναν μπουκάλια, χαρτοκιβώτια και κονσέρβες.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα του ιού στην πλειοψηφία των τροφίμων μειώθηκαν σημαντικά κατά τις πρώτες 24 ώρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός επιβίωσε για περίπου μία εβδομάδα.

Ο Άντονι Γουίλσον, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης μικροβιολογικών κινδύνων στον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων (FSA), δήλωσε: «Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν γνωρίζαμε πολλά για το πώς ο ιός επιβιώνει σε διάφορες επιφάνειες και συσκευασίες τροφίμων, οπότε η εκτίμηση κινδύνου βασίστηκε στο χειρότερο σενάριο. Η έρευνα αυτή μας δίνει επιπλέον πληροφορίες για τη σταθερότητα του κοροναϊού στις επιφάνειες μιας ποικιλίας τροφίμων και επιβεβαιώνει ότι οι υποθέσεις που κάναμε στην αρχή της πανδημίας ήταν σωστές και ότι η πιθανότητα να κολλήσει κανείς κοροναϊό από τα τρόφιμα παραμένει πολύ χαμηλή».

Για την αποφυγή και της παραμικρής πιθανότητας επιμόλυνσης από τον κορωνοιό από τρόφιμα και συσκευασίες οι ερευνητές τόνισαν δεν χρειάζεται να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προφυλάξεις , εκτός από το πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωσή τους και το πλύσιμο των φρέσκων προϊόντων.

Δείτε επίσης