Υγεία

Συναγερμός για επιδημία στρεπτόκοκου Α στη Βρετανία - Πέθαναν μικρά παιδιά

Όλα ήταν μαθητές δημοτικών σχολείων - Σε εγρήγορση οι υγειονομικές Αρχές

Συναγερμός για επιδημία στρεπτόκοκου Α στη Βρετανία - Πέθαναν μικρά παιδιά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στην Μεγάλη Βρετανία από τον θάνατο τεσσάρων μικρών μαθητών δημοτικών σχολείων σε διάστημα μόλις ενός μήνα, από τον στρεπτόκοκκο Α.

Οι ειδικοί φοβούνται για επιδημία στρεπτόκοκκου Α ο οποίος είναι βακτήριο πολύ επικίνδυνο σε περίπτωση που δεν γίνει γρήγορα αντιληπτό με εργαστηριακές εξετάσεις.

Το τελευταίο θύμα του στρεπτόκοκκου Α' ήταν ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ Αλί, μόλις τεσσάρων ετών, ενώ την περασμένη Παρασκευή άφησε την τελευταία της πνοή στην Ουαλία η μαθήτρια Χάνα Ρόουπ, επτά ετών.

Τα άλλα δύο παιδιά που μολύνθηκαν και έχασαν τις ζωές τους τις προηγούμενες εβδομάδες φοιτούσαν σε σχολείο του Σάρει και ένα εξ αυτών ήταν έξι χρόνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, μπορεί να προκαλέσει οστρακιά, λοιμώξεις του λαιμού και, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, νόσο που απειλεί τη ζωή.

Ο Δρ Γίμι Τσόου, σύμβουλος προστασίας της υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), σημείωσε: «Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις της ομάδας Α συνήθως οδηγούν σε ήπια ασθένεια και έχουν κοινοποιηθεί πληροφορίες στους γονείς και το προσωπικό σχετικά με τα σημάδια και τα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και μικρές δερματικές λοιμώξεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλήρη σειρά αντιβιοτικών από τον γιατρό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια και οποιοσδήποτε με υψηλό πυρετό, σοβαρούς μυϊκούς πόνους, πόνο σε μια περιοχή του σώματος και ανεξήγητο έμετο ή διάρροια θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια».

Ο τρόπος μετάδοσης του στρεπτόκοκκου Α γίνεται μέσω του βήχα, του φτερνίσματος και της δερματικής επαφής.

Ενήλικες άνω των 65 ετών, πάσχοντες από HIV, άνθρωποι που χρησιμοποιούν στεροειδή ή άλλα φάρμακα ή πάσχουν από διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν.

Η UKHSA δήλωσε ότι τα κρούσματα της νόσου είναι υψηλότερα φέτος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια και αποδίδουν την αύξησή τους πιθανότατα στην άρση των μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. του COVID. Η ίδια υπηρεσία συμβουλεύει όσους υποφέρουν από την ασθένεια, να μην πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία, τα σχολεία ή τις δουλειές τους για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας με αντιβιοτικά.

Δείτε επίσης