Υγεία

Γερμανία: Ασφυκτικά γεμάτα τα νοσοκομεία από παιδιά με συγκυτιακό ιό

Σε δύσκολη θέση οι παιδίατροι για το ποια παιδιά θα εισαχθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Γερμανία: Ασφυκτικά γεμάτα τα νοσοκομεία από παιδιά με συγκυτιακό ιό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται τα παιδιατρικά τμήματα των Γερμανικών νοσοκομείων με τα αυξημένα κρούσματα του συγκυτιακού ιού που τείνει να λάβει μορφή επιδημίας στα μικρά παιδιά.

Οι Γερμανοί γιατροί είναι σε απόγνωση καθώς βρίσκονται στην δύσκολη θέση να επιλέξουν ποια παιδιά με σοβαρά συμπτώματα του συγκυτιακού ιού θα μεταφερθούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας των παιδιατρικών κλινικών. Η δε κατάσταση αναμένεται να γίνει εφιαλτική τις επόμενες εβδομάδες καθώς περιμένουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων

Οι εντατικολόγοι στη Γερμανία προειδοποίησαν χθες με επείγουσα ανακοίνωσή τους ότι τα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, εν μέρει λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αναπνευστικών λοιμώξεων σε βρέφη.

Η Ένωση Εντατικής Θεραπείας "DIVI" δήλωσε ότι η εποχιακή αύξηση των κρουσμάτων του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και η έλλειψη νοσηλευτών - νοσηλευτριών οδηγούν σε "καταστροφική κατάσταση" στα γερμανικά νοσοκομεία.

Ο RSV είναι ένας ευρέως διαδεδομένος και εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που μολύνει σχεδόν όλα τα μωρά και τα μικρά παιδιά ηλικίας μόλις 2 ετών, μερικά από τα οποία μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Από τους ειδικούς επισημαίνεται ότι η αύξηση του συγκυτιακού ιού είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον πανδημικό κορονοϊό, καθώς τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν είχαν εκτεθεί σε ιούς όπως ο συγκυτιακός με αποτέλεσμα να μην έχουν αντισώματα να τον καταπολεμήσουν.

Όπως τονίζουν οι γιατροί στη Γερμανία πρέπει να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποια παιδιά πρέπει να τοποθετηθούν σε περιορισμένα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά με RSV ή άλλες σοβαρές ασθένειες μεταφέρονται σε νοσοκομεία με πλεονάζουσα χωρητικότητα σε άλλες Πολιτείες.

Η DIVI ανακοίνωσε ότι μια πρόσφατη έρευνα έδειξε λιγότερα από 100 κενά παιδικά κρεβάτια σε εθνικό επίπεδο και ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

"Εάν οι προβλέψεις είναι σωστές, η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες", δήλωσε ο Sebastian Brenner, επικεφαλής της παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Δρέσδης, στο γερμανικό ειδησεογραφικό κανάλι "n-tv". "Το βλέπουμε αυτό για παράδειγμα στη Γαλλία και την Ελβετία. Όταν αυτό συμβαίνει, δημιουργούνται μεγάλες δυσκολίες στη θεραπεία".

Άλλοι προειδοποίησαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι γιατροί δεν είναι σε θέση να παράσχουν την απαραίτητη φροντίδα σε ορισμένα παιδιά.

"Η κατάσταση είναι τόσο επισφαλής που πρέπει πραγματικά να πούμε ότι παιδιά πεθαίνουν επειδή δεν μπορούμε πλέον να τα θεραπεύσουμε", δήλωσε ο Δρ Michael Sasse, επικεφαλής της παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο MHH του Ανόβερου.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach ,ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα χαλαρώσει ορισμένους κανονισμούς για να διευκολύνει τη μετάθεση νοσηλευτών και νοσηλευτριών σε παιδιατρικούς θαλάμους και θα διαθέσει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ για τα παιδιατρικά νοσοκομεία τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τον περασμένο μήνα το πρώτο παγκοσμίως φάρμακο κατά του RSV σε μία μόνο δόση.

Δείτε επίσης