Υγεία

Ο κορωνοιός βλάπτει και το ήπαρ

Τι έδειξε μελέτη σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ελαστογραφία στις ΗΠΑ

Ο κορωνοιός βλάπτει και το ήπαρ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τελικά ο κορωνοιός είτε σε μολύνει σε ήπια μορφή είτε σε βαρύτερη, τις περισσότερες φορές προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Νέα μελέτη από τις ΗΠΑ, έδειξε ότι προκαλεί ζημιά και στο ήπαρ που ενδέχεται να είναι και μακροχρόνιες.

Πραγματοποιώντας ειδικές εξετάσεις σε μικρή ομάδα εθελοντών ασθενών οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως παρουσίαζαν σημαντική ηπατική δυσκαμψία, μία διαταραχή που συνήθως υποδηλώνει μακροχρόνια βλάβη του οργάνου. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να αποσαφηνιστεί αν υποδηλώνει σοβαρή ηπατική νόσο, λένε οι ερευνητές.

«Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός οδηγεί σε φλεγμονή και βλάβες σε πολλά όργανα του σώματος. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο εγκέφαλος, τα έντερα και το ήπαρ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Θεοντόρ Πιρς, ακτινολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και διδάσκων στο Κέντρο Υπερηχογραφικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο δόκτωρ Πίρς πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν οι επιστήμονες τη διάρκεια της ηπατικής βλάβης που προκαλεί ο κορωνοϊός. «Δεν έχουμε ακόμα παρακολουθήσει τους ασθενείς μας επί επαρκές χρονικό διάστημα», είπε. «Ο κορωνοϊός υπάρχει πολύ λίγα χρόνια, για να γνωρίζουμε την απώτερη έκβαση των ασθενών. Θεωρητικώς, οι παρατηρούμενες βλάβες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σοβαρό ηπατικό πρόβλημα. Ενδέχεται επίσης οι βλάβες να είναι αθροιστικές και να συνδυάζονται με άλλες παθήσεις, όπως η λιπώδης διήθηση του ήπατος».

Κατά την διάρκεια της μελέτης εξετάστηκαν 131 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ελαστογραφία ήπατος. Πρόκειται για μία εύκολη και ανώδυνη εξέταση, που γίνεται με εξελιγμένα μηχανήματα υπερήχων.

Από αυτούς οι 31 είχαν περάσει την COVID-19 οι 50 είχαν περάσει την πανδημία χωρίς να νοσήσουν, ενώ οι υπόλοιποι είχαν κάνει ελαστογραφία πριν την πανδημία. Οι εθελοντές που είχαν νοσήσει από COVID-19 εξετάστηκαν τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη (κατά μέσον όρο, είχαν περάσει 44 εβδομάδες).

Η μέση ηλικία ήταν περίπου 53 ετών για όσους είχε νοσήσει ο κορωνοϊός και 55-58 ετών για τους υπόλοιπους εθελοντές.

Το συμπέρασμα που έβγαλαν οι επιστήμονες είναι ότι ο κορωνοιός σχετιζόταν με πολύ μεγαλύτερη ηπατική δυσκαμψία.

«Τα ευρήματά μας έως στιγμής υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός αφήνει βλάβες στο ήπαρ επί καιρό μετά την οξεία λοίμωξη. Μένει να εξακριβώσουμε πόσο σοβαρές θα είναι αυτές οι βλάβες στο μέλλον», δήλωσε η ερευνήτρια Firouzeh Heidari, , μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Δείτε επίσης