Υγεία

Η έντονη ή μέτρια άσκηση μειώνει τη θνητότητα σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Τι έδειξε μελέτη σε 315 γυναίκες με καρκίνο μαστού

Η έντονη ή μέτρια άσκηση  μειώνει τη θνητότητα σε γυναίκες με καρκίνο μαστού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα ευεργετικά οφέλη της σωματικής άσκησης στον ανθρώπινο οργανισμό λίγο πολύ οι περισσότεροι το γνωρίζουμε. Εκείνο που δεν ξέραμε είναι ότι η σωματική άσκηση σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, μειώνει την θνητότητα.

Πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό JAMA Network Open έδειξε ότι ασθενείς που ήδη έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού και οι οποίοι έκαναν τρεις φορές την εβδομάδα γυμναστική σε έντονη ή ήπια μορφή, μειώνουν τα ποσοστά θνητότητας.

Στην μελέτη συμμετείχαν 315 γυναίκες που διαγνώσθηκαν με καρκίνο μαστού σταδίου Ι και ΙΙ στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών την χρονική περίοδο 2013-2015. Από τους επιστήμονες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 8 έτη.

Οι γυναίκες ασθενείς συμπλήρωναν δύο ερωτηματολόγια φυσικής δραστηριότητας που αξιολογούν τον αριθμό και το είδος της άσκησης με διάρκεια πάνω από 15 λεπτά που είχαν κατά μέσο όρο οι ασθενείς μέσα στην εβδομάδα.

Από τις απαντήσεις που έδωσαν στα ερωτηματολόγια οι ασθενείς κατατάχθηκαν σε 3 ομάδες:

Σε αυτούς που είχαν έντονη δραστηριότητα που αντιστοιχεί σε έντονη σωματική άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, σε εκείνους που είχαν μέτρια δραστηριότητα που αντιστοιχεί σε γρήγορα βάδισμα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και σε όσους είχαν χαμηλή δραστηριότητα που δεν είχαν ούτε 15 λεπτά συνηθισμένα περπάτημα καθημερινά.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι η μέτρια και η έντονη σωματική άσκηση πρόσφερε 60% μείωση κινδύνου θανάτου σε σχέση με όσους ασθενείς είχαν χαμηλή δραστηριότητα.

Το όφελος από την σωματική άσκηση ήταν ανεξάρτητο από τα χαρακτηριστικά της νόσου και τις θεραπείες που είχαν λάβει οι ασθενείς, την ηλικία αλλά και τα όποια άλλα υποκείμενα νοσήματα είχαν.

Επομένως, η σωματική άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο και θα πρέπει να συστήνεται από τους θεράποντες ιατρούς.

Δείτε επίσης