Υγεία

ΠΟΥ: Σε επαγρύπνηση για τον κορωνοιό- Φόβοι για πιο επικίνδυνη νέα μετάλλαξη

Τα κενά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού δημιουργούν συνθήκες για εμφάνιση θανατηφόρας νέας παραλλαγής

ΠΟΥ: Σε επαγρύπνηση για τον κορωνοιό- Φόβοι για χειρότερα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα κενά σε τεστ… και σε εμβολιασμούς συνεχίζουν να δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή ανησυχίας που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική θνησιμότητα».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος καλεί σε επαγρύπνηση τους πάντες για τον κορωνοιό, επισημαίνοντας ότι τα κενά σε στρατηγικές για την αντιμετώπιση του Covid-19 αυτή τη χρονιά συνεχίζουν να δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για την εμφάνιση μιας θανατηφόρας νέας παραλλαγής, καθώς περιοχές της Κίνας καταγράφουν αύξηση των μολύνσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ την ίδια στιγμή ανέφερε ότι τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή ανοσίας στον κορονοϊό είτε λόγω της μόλυνσής του είτε λόγω του εμβολιασμού του, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μείωσης του βαθμού επαγρύπνησης.

Οι σημερινές του δηλώσεις σηματοδοτούν μια αλλαγή στον τόνο λίγους μήνες αφότου ο ίδιος έλεγε ότι ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να βάλει τέλος στην πανδημία.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε ότι μολύνσεις από Covid-19 βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ στην Κίνα και έχουν αρχίσει να αυξάνονται σε περιοχές της Βρετανίας μετά από μήνες πτώσης.

Η περαιτέρω χαλάρωση των απαιτήσεων για τεστ Covid-19 και των κανόνων καραντίνας σε ορισμένες κινεζικές πόλεις αντιμετωπίστηκε σήμερα με ένα ανάμικτο συναίσθημα ανακούφισης και ανησυχίας, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν μια αναμενόμενη αλλαγή στις εθνικές πολιτικές για τον ιό μετά τις εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές.

«Ενώ η Covid-19 και η γρίπη μπορεί να είναι ήπιες λοιμώξεις για πολλούς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο για τους πιο ευάλωτους στις κοινότητές μας», δήλωσε η Μέρι Ράμσεϊ, διευθύντρια προγραμμάτων δημόσιας υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος ο ΠΟΥ προέτρεψε τις κυβερνήσεις παγκοσμίως προσεγγίσουν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους, όπως αυτά που είναι άνω των 60 ετών και αυτά με υποκείμενα νοσήματα, και να τα ενθαρρύνουν να εμβολιαστούν.

Δείτε επίσης