Υγεία

«Σαρώνει» ο συγκυτιακός ιός ακόμη και στα βρέφη! - Ποιά τα συμπτώματα, τί προσέχουμε

Έξαρση γρίπης και συγκυτιακού ιού στα παιδιά στην Ελλάδα - Ο πρόεδρος παιδιάτρων Κ. Νταλούκας εξηγεί στο Vradini.gr όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

«Σαρώνει» ο συγκυτιακός ιός ακόμη και στα βρέφη! - Ποιά τα συμπτώματα, τί προσέχουμε
Αρθρογράφος: Σταυρούλα Σπυριδάκου
Από Σταυρούλα Σπυριδάκου

Οι αναπνευστικοί ιοί «σαρώνουν» σε Ελλάδα και Ευρώπη με την γρίπη και τον συγκυτιακό, να κάνουν δυναμική εμφάνιση τις τελευταίες ημέρες κυρίως στα μικρά παιδιά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την γρίπη, τον συγκυτιακό, τους ρινοιούς, και τον κορωνοϊό.

Στη Γερμανία τα παιδιατρικά νοσοκομεία ασφυκτιούν από νοσηλείες μικρών παιδιών που έχουν προσβληθεί από τον RSV τον συγκυτιακό ιό ενώ στην Αγγλία έχει σημάνει συναγερμός μετά τους έξι θανάτους μικρών παιδιών.

Στην Ελλάδα προκαλούν ανησυχία τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου, ωστόσο δεν έχουν διαπιστωθεί σύμφωνα με τους παιδιάτρους ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά αυτού του βακτηρίου.

Εκείνο που έχει κάνει τους παιδιάτρους να βρίσκονται σε επιφυλακή είναι η μεγάλη έξαρση της γρίπης αλλά και του συγκυτιακού ιού, με τα περιστατικά μέρα με τη μέρα να αυξάνονται.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο κ. Κ. Νταλούκα για τον στρεπτόκοκκο δεν έχουν καταγραφεί κάποια ανησυχητικά περιστατικά ωστόσο εφιστά την προσοχή των γονιών στα συμπτώματα αυτού του βακτηρίου που είτε είναι ο τύπος Α είτε ο Β, «δίνουν» πυρετό, πυογενής αμυγδαλίτιδα, πόνο στους νεφρούς, πονόλαιμο.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής επισημαίνει στο «Vradini.gr» ότι παρατηρείται πολύ μεγάλη έξαρση της γρίπης και του συγκυτιακού ιού στα παιδιά.

«Έρχονται μικρά παιδιά και βρέφη 10 και 12 μηνών με συμπτώματα συγκυτιακού ιού όπως βήχα δύσπνοια, δυσχέρεια στην αναπνοή. Στα βρέφη από 0-4 ετών δημιουργούνται βρογχιολίτιδες και τα μωρά δυσκολεύονται όπως είναι φυσικό να βγάλουν τις βλέννες, να κάνουν απόχρεψη, όπως και οι ενήλικες άνω των 65 ετών» μας λέει ο κ. Νταλούκας ο οποίος τονίζει ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με παιδιά με βροχιολίτιδες από τον RSV.

Παράλληλα ο γνωστός παιδίατρος μας αναφέρει ότι την πρωτοκαθεδρία στις ιώσεις αυτήν την περίοδο την έχει γρίπη.

«Τα κρούσματα της γρίπης στα παιδιά ανεβαίνουν ραγδαία. Είναι δεκάδες τα περιστατικά παιδιών που έρχονται στο ιατρείο με συμπτώματα πυρετού, καταρροής, βήχα και διαπιστώνουμε μέσω των τεστ που τους γίνονται ότι είναι θετικά στην γρίπη κυρίως στο στέλεχος Α», καταλήγει ο κ. Νταλούκας επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη για χρήση μάσκας.

Τέλος οι ειδικοί δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη και τον κορωνοϊό για να προστατευθεί όσο δυνατόν περισσότερο ο πληθυσμός, μικροί και μεγάλοι αλλά πολύ περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες.

Στρεπτόκοκκος: Τί πρέπει να προσέχουμε

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τα βακτήρια στρεπτόκοκκου της ομάδας Α είναι συνήθως ήπιες με συμπτώματα όπως πονόλαιμος ή δερματικές λοιμώξεις. Το μικρόβιο μπορεί επίσης να προκαλέσει οστρακιά, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση.

Σε έναν πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στον οργανισμό -για παράδειγμα στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Είναι ένα βακτήριο που μερικές φορές βρίσκεται στο λαιμό ή στο δέρμα.

Πολλοί άνθρωποι το φέρουν ακίνδυνα χωρίς να το γνωρίζουν, αλλά μπορούν να το μεταδώσουν σε άλλους που μπορεί να αρρωστήσουν.

Οι άνθρωποι μπορούν να το κολλήσουν μέσω στενής επαφής και από βήχα και φτέρνισμα.

Τα κρούσματα μπορεί μερικές φορές να συμβαίνουν σε χώρους όπως σχολεία και οίκους ευγηρίας.

Πότε είναι επικίνδυνος ο στρεπτόκοκκος

Πολύ σπάνια, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί επίσης να προκαλέσει κάτι που ονομάζεται διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη της ομάδας Α ή iGAS.

Αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Η νόσος συμβαίνει όταν τα βακτήρια ξεπερνούν την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού σας. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος είναι ήδη άρρωστος ή λαμβάνει θεραπείες, όπως για τον καρκίνο, που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια της διεισδυτικής νόσου περιλαμβάνουν:

-πυρετός (υψηλή θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών)

-σοβαρούς μυϊκούς πόνους

Δείτε επίσης