Υγεία

Χειμωνιάτικη απειλή το κοκτέιλ γρίπης-Covid-Δεκάδες παιδιά & ανήλικοι στα νοσοκομεία

Οι γιατροί ανησυχούν μήπως βρεθούν μπροστά σε ένα εφιαλτικό σενάριο που θα πιέσει το ΕΣΥ, όπως σε Αμερική και Αυστραλία

Χειμωνιάτικη απειλή το κοκτέιλ γρίπης-Covid-Δεκάδες παιδιά & ανήλικοι στα νοσοκομεία
Αρθρογράφος: Σταυρούλα Σπυριδάκου
Από Σταυρούλα Σπυριδάκου

Υπαρκτό και πιθανό είναι το σενάριο η παράλληλη επιδημία κορωνοϊού και γρίπης (χωρίς να αποκλείεται και ένας ακόμη ιός όπως ο συγκυτιακός) να προκαλέσει αρρυθμία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα στο χειμώνα, και ειδικότερα από τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

Η τριδημία ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς τα κρούσματα γρίπης έχουν αυξηθεί και η διασπορά της μέρα με την ημέρα είναι μεγαλύτερη, ενώ και ο κορωνοϊός έχει αρχίσει να στέλνει ξανά στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, κυρίως ηλικιωμένους και ανεμβολίαστους ασθενείς. Την ίδια στιγμή, ο συγκυτιακός ιός αλλά και δεκάδες άλλες αναπνευστικές ιώσεις έχουν οδηγήσει πολλά παιδιά και ενήλικες στα νοσοκομεία, με πνευμονίες και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το γεγονός ότι με τον ερχομό του χειμώνα ο πληθυσμός θα κλειστεί σε εσωτερικούς χώρους, οπότε η εξάπλωση του κορωνοϊού και της γρίπης θα είναι εντονότερη, όχι απλά ανησυχεί τους γιατρούς αλλά τους κάνει να φοβούνται μήπως βρεθούν μπροστά σε ένα εφιαλτικό σενάριο που θα πιέσει το σύστημα Υγείας, όπως έγινε στην Αμερική και την Αυστραλία, τους δύο προηγούμενους μήνες.

Το μόνο όπλο, όπως τονίζουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι, παθολόγοι και πνευμονολόγοι, για να μην έχουμε απρόβλεπτες και δύσκολες καταστάσεις, είναι να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός τόσο με το αντιγριπικό όσο και με τα επικαιροποιημένα για τον κορωνοϊό εμβόλια.

«Θα πρέπει ο πληθυσμός να εμβολιασθεί για την γρίπη με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Επίσης, είναι επιβεβλημένο να μην παραλειφθεί η επαναληπτική δόση του εμβολίου για την COVID. Αν οι πολίτες προχωρήσουν στο διπλό εμβολιασμό μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής νόσησης και νοσηλείας», τονίζει η κ. Γαρυφαλλιά Πουλάκου, λοιμωξιολόγος – παθολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία», η οποία διαπιστώνει αύξηση των νοσηλειών από κορωνοϊό.

Όπως μας αποκαλύπτει η κ. Πουλάκου, από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα, έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό στο νοσοκομείο «Σωτηρία», τουλάχιστον 30%. «Είναι κυρίως ηλικιωμένοι και υπερήλικες, που δεν έκαναν την αναμνηστική δόση για τον Covid, καθυστέρησαν τουλάχιστον 8 μήνες από την τελευταία φορά που εμβολιάστηκαν, ενώ έχουμε και περιπτώσεις νοσηλευόμενων ασθενών εντελώς ανεμβολίαστων. Και σε αυτήν την κατηγορία των ασθενών οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι», μας λέει η κ. Πουλάκου, αναφέροντας ότι οι νοσήσεις είναι πολύ πιο σοβαρές, και με πνευμονίες που είχαν να εμφανιστούν από την πρώτη περίοδο της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη μάς εξηγεί ότι νοσηλείες σοβαρές στο νοσοκομείο δεν έχουν ακόμη, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στην κοινότητα (σχολεία, σπίτια) υπάρχει μεγάλη διασπορά και έξαρση. Την ίδια στιγμή, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», τα κρούσματα της γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία είναι πολύ περισσότερα, με τους γιατρούς να επισημαίνουν ότι φέτος είναι πιθανό να υπάρξει πίεση στο Εθνικό Σύστημα από τη γρίπη και όχι από τον κορωνοϊό.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει κοκτέιλ γρίπης –κορωνοϊού μέσα στο χειμώνα, και, βέβαια, αν συμβεί κάτι τέτοιο πώς θα αντιμετωπιστεί, η κ. Πουλάκου μάς είπε: «Υπάρχει ανησυχία, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διπλής ή και τριπλής επιδημίας στη χώρα μας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός εκ νέου των θαλάμων για τις νοσηλείες. Διότι μέχρι σήμερα είχαμε την ελαστικότητα να ανοίγουμε και να κλείνουμε κλινικές ανάλογα με τα περιστατικά Covid που είχαμε και έχουμε να περιθάλψουμε. Με την έξαρση της γρίπης θα πρέπει να γίνει και νέος διαχωρισμός, γεγονός που σημαίνει μείωση των κλινών για άλλα νοσήματα. Υπό αυτήν την έννοια θα υπάρξει πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Δείτε επίσης