Υγεία

Οι θλιβερές πρωτιές σε κρούσματα και εισαγωγές στις ΜΕΘ στην Ελλάδα καλά κρατούν

Έκθεση του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων

Οι θλιβερές πρωτιές σε κρούσματα και εισαγωγές στις ΜΕΘ στην Ελλάδα καλά κρατούν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για μια ακόμη εβδομάδα η Ελλάδα διατηρεί τα θλιβερά πρωτεία για τον κορωνοιό σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες, των οποίων οι σκληροί δείκτες βρίσκονται είτε σε ύφεση είτε σε στασιμότητα.

Η πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παραμένει σε πολύ αρνητική κατάταξη σε μία σειρά παραμέτρων, οι οποίοι σχετίζονται με τη διασπορά και την επίπτωση του κορωνοϊού.

Ειδκότερα:

Η Ελλάδα παραμένει πρώτη σε κρούσματα στις ηλικίες 65 ετών και άνω, με 835,8 κρούσματα ανά 100.000 το 14ήμερο όταν ο Ευρωπαικός μέσος όρος είναι 390.

-Η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη ευρωπαϊκή θέση (μετά την Κύπρο και τη Γαλλία) στη διασπορά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό και μάλιστα με διπλάσια συχνότητα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (664 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού το τελευταίο 14ήμερο, έναντι 344,3 της Ευρώπης).

-Στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία από κορωνοιό κατέχουμε την πρώτη θέση δηλαδή 12,1 ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι 4,9 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Στους θανάτους η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση (μετά τη Φινλανδία) δηλαδή 25,9 θανάτους ανά εκατομμύριο, έναντι 7,9 στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

-Σε ότι αφορά την εισαγωγή των ασθενών με κορωνοιό στις ΜΕΘ κατατασσόμαστε στην τέταρτη θέση της λίστας (μετά τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Λετονία), με 0,3 εισαγωγές ανά 100.000, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 0,4.

-Στις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ παρέμειναν σταθερές, με επτά χώρες να αναφέρουν αύξηση. Έως τα μέσα του μήνα, προβλέπονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και σταθεροποιητικές σε θανάτους.

Τα μαθηματικά στατιστικά μοντέλα προβλέπουν αύξηση κρουσμάτων σε εννέα από τις 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα (Αυστρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Νορβηγία, Σλοβακία και Σλοβενία).

-Η μετάλλαξη της παραλλαγής Όμικρον BQ.1 έχει γίνει κυρίαρχη παραλλαγή σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο υψηλός επιπολασμός της δεν φαίνεται να σχετίζεται με επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Δείτε επίσης