Υγεία

Σε συναγερμό η Ευρώπη από την έξαρση κρουσμάτων διφθερίτιδας

Τι διαπιστώνει έκθεση του ECDC- Ιδιαίτερα ανθεκτικό το βακτήριο στα αντιβιοτικά

Σε συναγερμό η Ευρώπη από την έξαρση κρουσμάτων διφθερίτιδας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη από τα αυξανόμενα κρούσματα της διφθερίτιδας τα οποία εμφανίζονται κυρίως σε μετανάστες. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων αναφέρει ότι τα στελέχη της διφθερίτιδας που έχουν απομονωθεί είναι πολύ ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Στην σημερινή του έκθεση του ECDC, αναφέρεται ότι από τις αρχές του 2022 μέχρι και την περασμένη Παρασκευή (2 Δεκεμβρίου) έχει διαπιστωθεί αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στους μετανάστες.

Έχουν καταγραφεί και αναφερθεί σε Ευρωπαικές χώρες 154 κρούσματα διφθερίτιδας από τις αρχές οκτώ χωρών: Γερμανία (64), Αυστρία (42), Βέλγιο (18), Γαλλία (14), Νορβηγία (7 ), Ολλανδία (5), Ιταλία (3) και Ισπανία (1). Κρούσματα διφθερίτιδας, που συνδέονται με μετανάστες, έχουν επίσης αναφερθεί στην Ελβετία (25) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (53), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό για την Ευρώπη σε 232 κρούσματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί σε μετανάστες που διαμένουν ή εκτίθενται σε κέντρα υποδοχής μεταναστών. Μάλιστα το βακτήριο της διφθερίτιδας που εντοπίζεται είναι το C. Diphtheriae, έχει ανιχνευθεί σε όλες τις περιπτώσεις και η πλειονότητά τους έχει παρουσιάσει τη δερματική μορφή της νόσου.

Διφθερίτιδα

Πρόκειται για μια μολυσματική βακτηριακή ασθένεια, η οποία μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό. Μεταδίδεται μέσω αερομεταφερόμενων αναπνευστικών σταγονιδίων, άμεση επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις ή άμεση επαφή με εξίδρωμα (παθολογική συγκέντρωση υγρών) από μολυσμένες δερματικές βλάβες.

Τα συμπτώματα της διφθερίτιδας είναι είτε αναπνευστικά είτε δερματικά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τονίζει ότι η κλινική εικόνα της διφθερίτιδας είναι συμβατή με νόσο της ανώτερης αναπνευστικής οδού, που χαρακτηρίζεται από κυνάγχη, χαμηλού βαθμού πυρετό και προσκολλημένη μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, το φάρυγγα ή και τη μύτη.

Πιθανό κρούσμα θεωρείται όποιο συμφωνεί με την κλινική περιγραφή, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ούτε έχει επιδημιολογική σύνδεση.

Δείτε επίσης