Υγεία

Πότε θα διαγράφονται τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Σε ποιους επιστρέφεται το πρόστιμο των ανεμβολίαστων

Πότε θα διαγράφονται τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Υπό προϋποθέσεις θα διαγράφεται το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την Υγεία που τέθηκε σε διαβούλευση.

Πιο συγκεκριμένα, ανακαλούνται αναδρομικώς και αυτοδικαίως από την αρμόδια αρχή τα διοικητικά πρόστιμα σε όσους εμβολιάστηκαν με δεύτερη δόση εμβολίου ή με μία δόση μονοδοσικού εμβολίου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες έως και την 31/12/2022 και σε όσους εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 58, το επιστρεπτέο διοικητικό πρόστιμο μετά των αναλογούντων τόκων εκπρόθεσμης καταβολής τυγχάνει ακατάσχετο και δεν υπόκειται σε κανένα συμψηφισμό κατά την επιστροφή του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση παρατείνεται η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων για υποχρεωτικό rapid test μέχρι και τις 31 Μαρτίου.

Ειδικότερα, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, τέθηκε από χθες το βράδυ από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 ( 8πμ).

Σκοπός του σχεδίου νομοσχεδίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγειάς, είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία και την οριοθέτηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, το οποίο, συνδυαστικά με τις λοιπές υφιστάμενες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα εστιάζει και θα εξυπηρετεί τις εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών αυτών και των οικογενειών τους.

Τέλος, με το νέο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας με όφελος του κοινωνικού συνόλου, που αφορούν ενδεικτικά στον έλεγχο του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), στον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της αγοράς με τα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, στην αναγνώριση σε επίπεδο αποζημιώσεως της καινοτομίας και πρωτοτυπίας ελληνικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, στη διευκόλυνση στελέχωσης των κινητών ομάδων υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.).

Δείτε επίσης