Υγεία

Υπ.Υγείας: Ξεκινά τον Δεκέμβριο η δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Στόχος η εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά τον Δεκέμβριο η δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο πλαίσιο επέκτασης του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης», το υπουργείο υγείας εντός του Δεκέμβρη ξεκινά το πρόγραμμα τις δωρεάν εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας.

Περισσότερες από δυόμισι εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας από 21 έως και 65 ετών θα λάβουν το σχετικό SMS για να προγραμματίσουν το δωρεάν ραντεβού τους σε κάποια από τις δομές υγείας.

Οι εξετάσεις που θα μπορούν να υποβληθούν οι γυναίκες θα είναι δωρεάν τεστ ΠΑΠ (thin prep, HPV DNA τεστ για τις ηλικίες από 30 έως 65 ετών), κολποσκόπηση, βιοψία και δωρεάν κλινική εξέταση από γυναικολόγο.

Ο στόχος του προγράμματος είναι μέχρι το 2030 να έχει εξαλειφθεί ο ιός HPV που κατά κύριο λόγο προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Η χώρα μας γυρνάει σελίδα επενδύοντας σε όλα αυτά που χρόνια τώρα έχουν μείνει στο περιθώριο», τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου υγεία κ. Αγαπηδάκη κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα όπου ανακοινώθηκαν οι στρατηγικές που θα αναπτυχθούν για τη Δημόσια Υγεία που περιλαμβάνει 3 βασικούς πυλώνες και 20 δράσεις.

Η κ. Αγαπηδάκη δήλωσε χαρακτηριστικά για τα νέα προγράμματα πρόληψης: «Εξασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση και εξασφαλίζουμε για τον πολίτη πολύ περισσότερα χρόνια, όχι μόνο ζωής, αλλά υγειούς ζωής».

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι:

  • Το 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV
  • Το 70% των γυναικών ηλικίας ως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας hpv dna test
  • Το 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία

Δείτε επίσης