Τρεις πυλώνες για την υγεία μέσω του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης»
Περιλαμβάνει περισσότερες από 20 δράσεις με στόχο την ισότιμη πρόσβαση κάθε πολίτη στις υπηρεσίες υγείας

Τρεις βασικούς πυλώνες για την δημόσια υγεία, Πρωτογενή & Δευτερογενή Πρόληψη, Αναμόρφωση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας και πάνω από 20 δράσεις, περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Στόχος του προγράμματος η θεραπεία των στρεβλώσεων, η δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος υγείας αλλά και η ισότιμη πρόσβαση κάθε πολίτη στις υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, το πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με βασικό άξονα τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, θα κοστίσει 300 εκατομμύρια με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι «η πρώτη φορά που η χώρα μας κάνει μια τέτοιου μεγέθους επένδυση στην Υγεία».
Το πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next Generation EU.
Όπως ανέφερε τόσο ο υπουργός υγείας όσο και η γενική γραμματέας, στη χώρα μας η πρόληψη είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη διαχρονικά, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, που είναι σε μεγάλο βαθμό προλήψιμα νοσήματα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται κατά μέσο όρο 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας.
Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε ότι την διετία 2018-2020, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει test-pap, μία στις δύο γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία, και μόνο ένα στα 10 άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει αιματολογική εξέταση κοπράνων για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Στη δε πανδημία το ποσοστό των ατόμων που έκαναν προληπτικές εξετάσεις μειώθηκε δραματικά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα, τα ποσοστά αυτά είναι κατά πολύ και δυστυχώς συστηματικά χαμηλότερα στα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα.
Ποια είναι τα προγράμματα του υπουργείου υγείας
-Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού: 1,3 εκ γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό.
-Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: 2,5 εκ γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, τεστ παπ, hpv dna test, κολποσκόπηση, βιοψία.
-Καρδιαγγειακά: 5.5 περίπου εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 και ετών, λιπιδαιμικό προφίλ, μεταβολικό σύνδρομο.
-Πρόγραμμα Πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: 3,8 εκ άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετων, κολονοσκόπηση.
Να αναφέρουμε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, έχουν διενεργηθεί περί τις 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 3000 γυναίκες με ευρήματα.