Υγεία

Δύσκολος ο φετινός χειμώνας: Αυξάνεται η γρίπη, ανεβαίνει και ο κορωνοιός

Εκτεθειμένοι οι Έλληνες που δεν έχουν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό- Τα παιδιατρικά νοσοκομεία «αναστενάζουν»

Δύσκολος ο φετινός χειμώνας: Αυξάνεται η γρίπη, ανεβαίνει και ο κορωνοιός
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στάση αναμονής τηρούν οι γιατροί για τις επόμενες ημέρες λόγω της δράσης των ιών που έχουν κατακλύσει τα περισσότερα σπίτια. Οι επιστήμονες διαπιστώνουν αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης, άνοδο των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία από κορωνοιό αλλά και δεκάδες εισαγωγές στα Παιδιατρικά νοσοκομεία με μικρά και μεγαλύτερα παιδιά να ταλαιπωρούνται από αναπνευστικές ιώσεις, και γρίπη.

Η γρίπη σύμφωνα με τους πνευμονολόγους έχει “γονατίσει” και στην Ελλάδα τα Παιδιατρικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές παιδιατρικές κλινικές καθώς εκατοντάδες παιδιά καταλήγουν καθημερινά στις εφημερίες των Νοσοκομείων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, δηλαδή καταρροή, βήχα, υψηλό πυρετό που κρατά περισσότερο από 3 ημέρες και κόπωση.

Μάλιστα αναφέρουν ότι σύντομα (τις επόμενες μέρες και εβδομάδες) δεν θα γλιτώσουν και οι ενήλικες να κολλήσουν γρίπη αφού τα κρούσματα στα παιδιά είναι ιδιαίτερα αυξημένα με τον φόβο να πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επεσήμανε ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Στέλιος Λουκίδης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Αρχίζει σιγά – σιγά η αύξηση και στους ενήλικες και το βλέπουμε κι εμείς στις τελευταίες γενικές εφημερίες των νοσοκομείων. Συνήθως η γρίπη ξεκινά 20/12 και τελειώνει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, αλλά τώρα ήρθε νωρίτερα», ανέφερε στη διάρκεια ενημέρωσης με αφορμή την πραγματοποίηση του 31ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου που θα γίνει 8-11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Το γεγονός ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε χωρίς τους περιορισμούς και τα μέτρα που ίσχυαν στην πανδημία, σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στη διασπορά τόσο της γρίπης, όσο και του κορονοϊού, τόνισε ο κ. Λουκίδης για να καταλήξει:

«Οπότε αν είναι ελεύθερες οι γιορτές κι ο κόσμος γιορτάζει και χαίρεται -που πρέπει να χαρεί φυσικά και δεν μπορεί κανείς να το στερήσει αυτό- θα υπάρχει και συγχρωτισμός. Άρα πιθανότητα θα ζήσουμε και στους ενήλικες, παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που ζούμε τώρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία», κατέληξε ο κ. Λουκίδης.

Περιορισμένη η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι τα επίπεδα αντιγριπικού εμβολιασμού στην χώρα μας παραμένουν χαμηλά αφού μόλις 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν κάνει το εμβόλιο, παρατηρούν με απογοήτευση ότι το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο δεν καλύπτει ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ το αντιγριπικό εμβόλιο παρουσιάζει συνήθως ποσοστά αποτελεσματικότητας που αγγίζουν το 60% με 70%, το φετινό εμβόλιο δεν είναι καλά επικαιροποιημένο πάνω στους κυκλοφορούντες ιούς της γρίπης και προσφέρει χαμηλότερη προφύλαξη.

«Το εμβόλιο που κυκλοφορεί, είναι φτιαγμένο για τις ιογενείς λοιμώξεις των προηγούμενων ετών και δεν είναι τόσο επικαιροποιημένο. Οπότε η εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή με τη γρίπη, εξηγείται αφενός από τη χαμηλή ανοσία που έχουμε, αλλά και από το θέμα των εμβολίων», ανέφερε στην συνέντευξη η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Νικολέττα Ροβίνα.

Εξηγώντας τι εννοεί η κ. Ροβίνα ανέφερε ότι τα εμβόλια παρασκευάζονται με βάση τον φαινότυπο, τους τύπους των ιών δηλαδή που κυκλοφορούν την προηγούμενη χρονιά.

«Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε ιογενείς λοιμώξεις, δεν είχαμε γρίπη κι αυτό κυρίως επειδή παίρναμε μέτρα προφύλαξης έναντι του κορονοϊού. Άρα τα εμβόλια δεν είναι τόσο επικαιροποιημένα όσο άλλες χρονιές. Οπότε η εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, αποδίδεται και σε αυτό. Αλλά κυρίως επειδή δύο χρόνια ήμασταν “παρθένοι” οργανισμοί, προφυλαγμένοι και τώρα βγήκαμε στην κοινωνία χωρίς προφυλάξεις και είμαστε εκτεθειμένοι» υποστήριξε η γιατρός.

Να τονίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου παρουσιάζει πάντα διακυμάνσεις. Μελέτη του 2021 απέδειξε ότι μεταξύ ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με γρίπη, οι εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν μη εμβολιασμένοι.

Επίσης μελέτη του 2018 , για την περίοδο 2012–2015, κατέγραψε ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ από εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί και κατά τέσσερις λιγότερες μέρες νοσηλείας από εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Παρά ταύτα οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι επιμένουν στην αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού αφού μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με τη γρίπη.

Στην χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι εμβόλια (2.594.431), ενώ από αυτά, έχουν δοθεί 1,5 εκατ. εμβόλια σε πολίτες (1.533.497 άτομα) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα, 60 ετών και άνω.

Αυξάνεται και η Covid-19

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους πνευμονολόγους ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοιού είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που κατέγραψε η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ επειδή υπάρχει υποδήλωση των περιστατικών.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολίτες κάνουν στο σπίτι μόνοι τους το αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και δεν δηλώνουν στη συνέχεια το θετικό αποτέλεσμα.

Το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί αύξηση κατά 20% στη ζήτηση των αντιιικών θεραπειών κατά της Covid-19 κατά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Στέλιο Λουκίδη, είναι ενδεικτική της αύξησης της επίπτωσης του κορονοϊού:

Την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζεται μια αύξηση των περιστατικών Covid-19 και το λέω από τις αιτήσεις των αντιιικών. Γιατί δείχνει ότι η κίνηση των αντιικών είναι ένας καλός δείκτης να βλέπουμε πως κινείται η πανδημία σε κάποια επίπεδα. Το καλοκαίρι υπήρχε μέρα που είδαμε και πάνω από 600 αιτήσεις. Μετά έπεσε κοντά στις 350-400 και τα Σαββατοκύριακα κοντά στις 150-180. Τώρα υπάρχουν μέρες που περνάμε τις 500 αιτήσεις και απ’ ότι είδα σήμερα (σ.σ. χθες) γιατί ήμουν εγώ υπηρεσία στις εγκρίσεις των θεραπειών, θα περάσουν τις 550 οι αιτήσεις”, σημειώνει ο ίδιος και καταλήγει:

“Απλώς δεν έχουμε τα πλήρη στοιχεία για το πόσοι από αυτούς που έλαβαν τα αντιιικά γλίτωσαν τη νοσηλεία. Έχουμε κάποια στοιχεία, αλλά όχι τα πλήρη”, λέει ο Στέλιος Λουκίδης.

Δείτε επίσης