Υγεία

Θεσμός Προσωπικού Γιατρού: Κενές 1,5 εκατομμύριο θέσεις

Θα επιστρατευθούν οι Παθολόγοι των νοσοκομείων;

Θεσμός Προσωπικού Γιατρού: Κενές  1,5 εκατομμύριο θέσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Απέλπιδες προσπάθειες να πεισθούν οι ιδιώτες γιατροί κάνει το υπουργείο υγείας προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των Ελλήνων πολιτών που έχουν σπεύσει για εγγραφή στην πλατφόρμα του Προσωπικού Γιατρού.

Διανύοντας πλέον τον Δεκέμβριο που υποτίθεται ότι οι πολίτες που δεν είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα για ανεύρεση προσωπικού γιατρού θα τιμωρούνταν με ποινές, το υπουργείο υγείας δεν έχει καταφέρει να πείσει τους ιδιώτες να συμμετέχουν και να στηρίξουν τον θεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το υπουργείο ψάχνει 1,5 εκατομμύρια γιατρούς για να καλύψει τα κενά και κυρίως στην Αττική που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Η απροθυμία των ιδιωτών που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥ έγκειται στο γεγονός ότι δεν τους εξασφαλίζονται κάποιες προυποθέσεις για τον τρόπο και χρόνο πληρωμής τους, ούτε για τα θέματα παραμονής τους στον θεσμό.

Το υπουργείο Υγείας "επιστρατεύει" και τους παθολόγους του ΕΣΥ, προκειμένου να γίνει δυνατή η εγγραφή του συνόλου των πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου ανέφερε ότι το 15% έως 20% των παθολόγων της Αττικής κάνουν χρήση του δικαιώματος σύμβασης ως προσωπικοί γιατροί, με μικρότερο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών.

Εκτίμησε πως εάν συμμετείχαν όλοι, θα είχε καλυφθεί η ζήτηση για εγγραφή από την πλευρά των πολιτών.

«Πολλοί από τους γιατρούς είναι επιφυλακτικοί και ανησυχούν μήπως επιβληθεί clawback (σ.σ. υποχρεωτική επιστροφή) στον ΕΟΠΥΥ» είπε ο κ. Πλεύρης αναφέροντας ότι οι παθολόγοι από τα νοσοκομεία θα καλύψουν, σε μεγάλο βαθμό, το κενό.

Μάλιστα ανέφερε ότι μέρος των προληπτικών εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά, στο πλαίσιο του προγράμματος "Σπύρος Δοξιάδης", θα καλυφθεί από προσωπικούς γιατρούς, στοιχείο το οποίο θα αποτελέσει ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο.

Παράλληλα τόνισε ότι τον Νοέμβριο έγιναν 1,1 εκατομμύριο ραντεβού μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού ενώ ανέφερε ότι θα ενεργοποιηθούν περαιτέρω δυνατότητες για τους πολίτες, όπως η "πλατφόρμα παραπόνων".

Στην πλατφόρμα για τον Θεσμό του Προσωπικού Γιατρού έχουν εγγραφεί 4,67 εκατομμύρια πολίτες, 3.337 προσωπικοί γιατροί, από τους οποίους οι 2.227 προέρχονται από δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι 1.110 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δείτε επίσης