Υγεία

Πρωτοφανείς ελλείψεις σε αντιπυρετικά σιρόπια και αντιικά φάρμακα για την γρίπη

Το υπουργείο υγείας απαντά ότι έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες παιδικών φαρμάκων και τις επόμενες ημέρες θα καλυφθούν τα κενά

Πρωτοφανείς ελλείψεις σε αντιπυρετικά σιρόπια και αντιικά φάρμακα για την γρίπη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η μεγάλη έξαρση της γρίπης, τις δύο τελευταίες εβδομάδες κυρίως σε παιδιά -αλλά και σε ενήλικες- τα εκατοντάδες περιστατικά ιώσεων, συγκυτιακού αλλά και κορωνοιού, έχουν προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων που είχαν αναφέρει από τον περασμένο μήνα οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας, η κατάσταση είναι πρωτοφανής.

Οι ελλείψεις απλών αντιικών φαρμάκων για την γρίπη, αντιπυρετικών σιροπιών για παιδιά, έχουν αναγκάσει τους φαρμακοποιούς να δίνουν με φειδώ τα φάρμακα ενώ δεν είναι λίγοι οι γονείς που ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν, αντιπυρετικά, αντιικά και αντιβιώσεις.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς η έλλειψη στα αντιπυρετικά σιρόπια, χαρακτηρίζεται «πρωτοφανής» ενώ όπως τονίζουν δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τις συνταγές για αντιβιοτικά. Παράλληλα αναφέρουν ότι τα παιδιατρικά αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη έχουν εξαφανιστεί με αποτέλεσμα στα νοσοκομεία -τα οποία «βουλιάζουν» αυτήν την περίοδο από άρρωστα παιδιά- οι παιδίατροι να αναγκάζονται να δίνουν στους μικρούς ασθενείς αραιωμένα τα φάρμακα των ενηλίκων. Μια πρακτική που δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια, όμως, εξωνοσοκομειακά.

Εκατοντάδες παιδιά ταλαιπωρούνται από ιώσεις αναπνευστικές και κυρίως γρίπη με συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, κακουχία. Μια κατάσταση που αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοιού και άλλων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.

Αναμένουμε νέες παραλαβές αντιιικών απαντά το υπουργείο υγείας

Τις απαραίτητες ενέργειες για να επιλύσει το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε παιδικά κυρίως φάρμακα κάνει το υπουργείο υγείας το οποίο γνωρίζει το θέμα και απαντά ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Ήδη έχουν γίνει παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων παιδιατρικών αντιικών για την γρίπη τα οποία θα καταφτάσουν τις επόμενες ημέρες στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Δείτε επίσης