Υγεία

Καμπανάκι Τζανάκη: «Η μισή Ελλάδα είναι άρρωστη, 30.000 κρούσματα γρίπης την ημέρα»

Συγκυτιακός ιός και γρίπη κρατούν τα ηνία, τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολίας - Προσοχή στις μεγάλες ηλικίες - Μόνη «ασπίδα» ο εμβολιασμός

Καμπανάκι Τζανάκη: «Η μισή Ελλάδα είναι άρρωστη, 30.000 κρούσματα γρίπης την ημέρα»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για τις μεταδοτικές λοιμώξεις, που ταλαιπωρούν ολόκληρη την Ευρώπη- και την Ελλάδα, καθώς και για την πρόληψη μίλησε σήμερα, Παρασκευή ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Τζανάκης ξεκίνησε με τη φράση «όλη η Ελλάδα είναι άρρωστη» και έκανε λόγο για 20 με 30.000 κρούσματα τη μέρα, με τον αναπνευστικό - συγκυτιακό ιό (RSV) και τη γρίπη να παίρνουν τα ηνία.

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθησυχασμός, καθώς ο RSV προσβάλει και μεγάλες ηλικίες, επισημαίνοντας ότι «μεγάλοι άνθρωποι, με υπόστρωμα σε νοσήματα, νοσούν βαριά με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα νοσοκομεία».

Μόνος σύμμαχος στη μάχη κατά των ιών φαίνεται να είναι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και φυσικά αυτό της γρίπης, το οποίο εμπεριέχει το στέλεχος «Η3Ν2» που υπάρχει και στη γρίπη, δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα μεγάλης (αν όχι εξολοκλήρου) προστασίας όπως δήλωσε στη συνέχεια ο καθηγητής Τζανάκης.

Τέλος, ο Νίκος Τζανάκης συνέδεσε τη μεταδοτικότητα του αναπνευστικού ιού, χαρακτηρίζοντάς της ιδιαίτερα ισχυρή, μέσω των χεριών, των επιφανειών και των αντικειμένων, συνιστώντας καλή αντισηψία.

Δείτε επίσης