Έλληνες Παιδίατροι: Καθησυχαστικοί για τον στρεπτόκοκκο στην χώρα μας
«Να μην ανησυχούν οι γονείς στην Ελλάδα» και εξηγούν τους λόγους

Τα αλλεπάλληλα θανατηφόρα κρούσματα στην Βρετανία και δύο στην Ισπανία, από στρεπτόκοκκο τύπου Α, έχουν θορυβήσει τους γονείς μικρών παιδιών και στη χώρα μας, που βλέπουν το βακτήριο να εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Ωστόσο οι Έλληνες παιδίατροι σήμερα με ανακοίνωση τους σπεύδουν να καθησυχάσουν τους Έλληνες γονείς καθώς οι παιδίατροι βρίσκονται σε επιφυλακή και οι γονείς αντιδρούν άμεσα στην εμφάνιση κάποιων ύποπτων συμπτωμάτων.
Όπως αναφέρει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία μέσω του προέδρου της Καθηγητή Παιδιατρικής Ανδρέα Κωνσταντώπουλουαπό από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 που η οστρακιά από στρεπτόκοκκο ήταν σε έξαρση έχουν γίνει άλματα στην επιστήμη. Τόνισε ότι οι παιδίατροι γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, ώστε να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα συμπτώματα και να δώσουν στο παιδί την κατάλληλη αγωγή, η οποία θα οδηγήσει σε υποχώρηση της νόσου.
«Εμείς είχαμε στρεπτόκοκκο, οστρακιές και επιπλοκές του στρεπτόκοκκου τη δεκαετία του ’70 αρχές του ’80. Τότε βλέπαμε οστρακιές πολλές, πυώδεις αμυγδαλίτιδες και μετά από ένα μήνα είχαμε σε παιδιά ρευματικό πυρετό και νεφρίτιδα. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι παιδίατροι εκπαιδεύτηκαν και κάνουν τη διάγνωση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης στην αρχή, δηλαδή όταν ένα παιδί έχει πυώδη αμυγδαλίτιδα, ή έχει στρεπτόκοκκο, ή έχει μόλυνση στο δέρμα (μολυσματικό κηρίο). Ο παιδίατρος το διαγιγνώσκει και ξέρει ότι για να το εξαφανίσει θα πρέπει να δώσει θεραπεία 10 μέρες με πενικιλίνη» δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος σπεύδοντας να καθησυχάσει τους Έλληνες γονείς.
Τι συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο
Οι 15 θάνατοι μικρών παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο από στρεπτόκοκκο τύπου Α, όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει φόβο και ερωτήματα για το τι πήγε λάθος και δεν σώθηκαν αυτά τα παιδιά.
Οι λοιμωξιολόγοι παιδίατροι στη χώρα μας υποστηρίζουν ότι δυστυχώς στην Μεγάλη Βρετανία δεν έγινε έγκαιρη διάγνωση του βακτηρίου αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πεντάχρονη Στέλλα Λίλι Μακ Κόρκιντεϊλ, που κατάληξε στον θάνατο από στρεπτόκοκκο τύπου Α, τον οποίο οι γιατροί δεν διέγνωσαν έγκαιρα.
Παρόλο που ο μπαμπάς της την πήγε στο νοσοκομείο τρεις φορές μέσα σε τρεις μέρες τρεις επειδή το μικρό κορίτσι πονούσε, οι γιατροί εκεί διέγνωσαν ότι είχε αφυδατωθεί.
«Έπρεπε να την είχαν υποβάλει σε τεστ για στρεπτόκοκκο Α, ενώ μέχρι να της κάνουν εισαγωγή η Στέλλα είχε εγκαταλείψει τη μάχη. Νομίζω ότι θα είχε άλλες δύο μέρες να το πολεμήσει», δήλωσε στην εφημερίδα ο τραγικός πατέρας.
«Οι παιδίατροι στη Βρετανία είναι αριθμητικά ανεπαρκείς, αλλά και με ελλιπή κατάρτιση στην παιδιατρική, αναφέρει ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος ενώ μιλώντας για το τι ισχύει στη χώρα μας είπε:
«Στην Ελλάδα έχουμε 4 χιλιάδες παιδιάτρους για 88 χιλιάδες γεννήσεις τον χρόνο, δηλαδή αντιστοιχεί ένας παιδίατρος ανά 500 γεννήσεις παιδιών, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει 1 παιδίατρος στα 2.000 παιδιά. Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο με τους περισσότερους παιδιάτρους, εν σχέση με τις γεννήσεις. Και ο Έλληνας παιδίατρος ξέρει καλά τη δουλειά του και αποστειρώνει. Και από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 αρχές του ’90 δεν βλέπουμε ούτε οστρακιά -σπάνιο να δούμε οστρακιά- αλλά και σπάνια βλέπουμε νεφρίτιδα ή ρευματικό πυρετό, δεν βλέπουμε καθόλου τίποτα από αυτά. Ούτε επιπλοκές από τον στρεπτόκοκκο. Γιατί κάνουμε τη διάγνωση και το θεραπεύουμε έγκαιρα».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρεία ότι για τον στρεπτόκοκκο δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στη χώρα μας: «Δεν ξέρω τι θα κάνουν στη Βρετανία, αλλά στη χώρα μας δεν υπάρχει θέμα τέτοιο. Οι παιδίατροι ξέρουν τη δουλειά τους, κάνουν έγκαιρα τη διάγνωση δίνουν έγκαιρα τη θεραπεία και δεν υπάρχει φόβος κανένας να τρομοκρατούνται οι γονείς» καταλήγει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Συμβουλές στους γονείς – τι πρέπει να προσέχουν
Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο όταν:
Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
Τόσο ο ΕΟΔΥ με τις οδηγίες που εξέδωσε όσο και οι παιδίατροι τονίζουν ότι η εξάπλωση του στρεπτόκοκκου θα σταματήσει όταν τα παιδιά πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και ζεστό νερό για περίπου 20 δευτερόλεπτα.
Επίσης να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία.