Υγεία

Βρετανία: Στα 19 τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο

Μεγάλη ανησυχία στις Ευρωπαικές χώρες και τις ΗΠΑ

Βρετανία: Στα 19 τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έντονη ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί στις χώρες της Ευρώπης αλλά και τις ΗΠΑ, η σοβαρή εξάπλωση του στρεπτόκοκκου Α, ο οποίος συνεχίζει να σπέρνει τον θάνατο στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα παιδιά που έχουν χάσει τις ζωές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, αυξήθηκαν και άλλο ανεβάζοντας την θλιβερή λίστα στα 19 τα θύματα του στρεπτόκοκκου.

Πρόκειται κατεξοχήν για παιδιά δημοτικών σχολείων με ένα περιστατικό ενός αγοριού να είναι άνω των 14 ετών.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς της Μεγάλης Βρετανίας ο αριθμός των λοιμώξεων δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του που σημαίνει ότι είναι πιθανό να καταγραφούν περισσότεροι θάνατοι.

Την ίδια στιγμή και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο στρεπτόκοκκος τύπου Α, έχει εμφανιστεί πολύ έντονα με την διασπορά του να είναι μεγάλη και τα κρούσματα πάρα πολλά. Μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί βαριά περιστατικά του βακτηρίου και ευτυχώς δεν έχουν διαπιστωθεί θάνατοι.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο τον οποίο έχουμε σχεδόν όλοι στον οργανισμό μας.

«Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή. Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος» αναφέρει ο ΕΟΔΥ επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για σωστή υγιεινή των χεριών και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η υγιεινή είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. «Εάν τα παιδιά πλένουν σωστά τα χέρια με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, χρησιμοποιούν χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και μένουν μακριά από τους άλλους όταν αισθάνονται αδιαθεσία, μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις».

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Τα συμπτώματα από τον στρεπτόκοκκο είναι πονόλαιμος, πυρετός, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό. Ειδικά, εάν:

-Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση

- Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό

- Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης

- Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη

- Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Δείτε επίσης